Mange europeere som enten hadde bestilt eller vurdert en ferietur til Egypt i vinter, ser seg nå om etter alternative feriemål med sol og varme. Svært mange av dem vil ende på Kanariøyene.

— Det er begrenset med varme vinterdestinasjoner som ikke ligger mer enn fem–seks timer unna med fly, påpeker informasjonssjef i Apollo, Helen Begby.

Også kommunikasjons- og markedsdirektør i Star Tour, Lena Petersson, mener Kanariøyene vil overta de fleste som ellers ville feriert i Egypt i vinter.

— For å si det brutalt, så er det Kanariøyene som blir «vinneren» midt oppe i denne tragedien, sier hun.

100.000 bare fra Norden

Stadig flere turoperatører melder at de nå kansellerer alle reiser til Egypt ut året, og i stedet setter de opp ekstra turer til Kanariøyene.

Ifølge overslag fra Canariajournalen, vil det komme 100.000 flere turister til de spanske øyene i vinter bare fra de nordiske landene.

Selv om det finnes reiseselskap som opprettholder sine vinterturer til Egypt, har tragedien som utspiller seg i landet ført til et kraftig fall i bestillinger fra alle hold.

— Vi ser at veldig mange som jobber i Egypts turismeindustri blir kraftig berørt av situasjonen i landet, sier Begby i Apollo.

— Mange unge mennesker forsørger hele familier i Kairo ved å jobbe på et hotell i Sharm el Sheik, og jeg tror en del nordmenn som har feriert her også er opptatt av dette. Vi håper selvsagt situasjonen vil endre seg snart, også av den grunn.

Neppe overfylt

Både Ving, Star Tour og Apollo har nå økt kapasiteten på Kanariøyene som følge av kansellerte Egypt-reiser, ifølge Canariajournalen.

Det er likevel ikke sikkert at øyene vil bli overfylte, eller se en stor prisøkning, av den grunn.

— Vi må huske at store deler av feriemarkedet i Europa er preget av økonomiske krise, og mange har ikke råd til ferie i det hele tatt, sier Petersson i Star Tour.

— De mest populære hotellene og ferieukene vil nok bli fylt opp fort, men jeg tror ikke omdirigeringen av Egypt-turister vil gjøre Kanariøyene overfylte eller overpriset.

Begby i Apollo påpeker på sin side at Egypt har sett en nedgang i turismen i flere år allerede på grunn av urolighetene, noe som har ført til press på kapasiteten på de spanske ferieøyene.

— Kanariøyene har alene ikke kapasitet til å ta de mengdene som tidligere har vært i Egypt, mener hun.

Karibia, Thailand eller Jordan?

Andre alternativer for turister som ellers ville valgt Egypt, kan være Karibia eller Thailand, men da dobles fort reisetiden og budsjettet må også økes.

Jordan er også blitt nevnt som et alternativ, da man her – i likhet med Egypt – kan kombinere badeferie ved Rødehavet med kulturhistoriske attraksjoner som oldtidsbyen Petra. Petersson tror derimot ikke dette vil være aktuelt for så mange.

— Min erfaring etter mange år i reisebransjen, er at nordmenn ikke liker uroligheter. Når situasjonen er som den er i Egypt og Syria, smitter nok skepsisen over på hele regionen.

Siden 15. august har UD frarådet alle reiser til Nord-Sinai og Kairo. I tillegg frarådes «alle ikke-nødvendige reiser» til det øvrige Egypt.

Foreløpig har alle de store norske charteroperatørene avlyst alle Egypt-reiser ut året.

— Vår første avgang til Egypt er foreløpig satt til 2. januar, oppyste informasjonssjef i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett, til NTB i går.

— I samråd med UD vil vi vurdere situasjonen utover høsten før vi tar en avgjørelse om hva vi skal gjøre på nyåret.