Ti år med styrtrike Roman Abramovitsj (46) har gitt Chelsea hele elleve store titler. Moroa skal ha kostet svimlende 6,5 milliarder kroner.

Ni managere har hatt ansvaret for Stamford Bridge-laget siden russeren 1. juli 2003 ble enig med Ken Bates om å kjøpe London-klubben.

Det var da José Mourinho kom inn som manager i 2004 at det virkelig ble fart på Erland Johnsen, Frode Grodås og Tore André Flos gamle klubb.

Mourinho ledet Chelsea til Premier League-titler i 2005 og 2006. Det ble også ligacupseirer i 2005 og 2007 samt FA-cupseier i 2007 før forholdet til Abramovitsj surnet høsten samme året.

Portugiseren tapte ikke en eneste hjemmekamp i serien med Chelsea (38 kamper) i sin første periode på Stamford Bridge. Nå gjør Mourinho seg klar til comeback med de helblå.

Managere

Mourinho ledet Chelsea i 185 kamper. Det endte i 124 seirer, 40 uavgjort og 21 tap i første periode. Trolig var det manglende suksess i Europa som ødela for portugiseren. Siste kampen i september 2007 endte 1-1 mot Rosenborg.

Senere er trenere kommet og gått under en utålmodig Abramovitsj. Russeren er vant til å få det som han vil, men foruten Carlo Ancelotti i 2010 har ingen klart å vinne Premier League.

I tur og orden har Avram Grant, Luiz Felipe Scolari, Guus Hiddink, Carlo Ancelotti, André Villas-Boas, Roberto Di Matteo og Rafa Benitez vært manager. Di Matteo tok Chelsea til mesterligatriumf i 2012, men heller ikke den tidligere spilleren fikk lang fartstid som manager.

Mediesky

Bare én gang i løpet av sine ti år som eier har Roman Abramovitsj gitt et lengre intervju. Milliardæren er mediesky.

– Alt handler til slutt om en klubb har suksess. Du må vinne trofeer og det er det Chelsea har gjort under Roma. De har vunnet Premier League tre ganger og også mesterligaen og europaligaen. Han har brukt sine egne penger. Det må du ha stor respekt for, sier dansken Frank Arnesen til BBC.

Han jobbet for Chelsea i mange år midt på 2000-tallet.

Da Mourinho tok Chelsea til ligagull i 2005 hadde ikke klubben vunnet serien på 50 år.

Anført av Abramovitsjs enorme midler har Chelsea forandret engelsk fotball.