Det er klart etter at FIFA (det internasjonale fotballforbundet) har besluttet å adoptere «Handshake for Peace» og innføre prosjektet i alle medlemsland. President Sepp Blatter offentliggjorde nyheten på FIFA-konferansen i Budapest fredag.

Liten, men likevel stor

— Handshake for Peace er isolert sett en liten handling, men et sterkt symbol og signal til verden. Vi oppfordrer derfor samtlige av våre medlemsnasjoner til å implementere symbolet og budskapet i samtlige turneringer og kvalifiseringskamper, sa Blatter.

Blant delegatene i salen satt en rørt mann fra Gjerdsetbygda i Rauma.

– Ja, jeg er personlig stolt over at vi har oppnådd dette. Men det er ikke min rolle som er viktig nå. Dette er en triumf for norsk fotball. Det er stort at vi får en slik anerkjennelse, sier Siem til Romsdals Budstikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Håndtrykk for fred: Molde-kaptein Magne Hoseth, Tromsø-kaptein Ruben Yttergård Jenssen og dommer Tom Harald Hagen etter torsdagens eliteseriekamp på Aker stadion. FOTO: ERIK BIRKELAND

Inspirert av Mandela

Norges Fotballforbund samarbeider med Nobels Fredssenter om «Handshake for Peace» som omhandler ulike tiltak som skal skape holdningsendringer i fotballen og fremme fredsbudskap i samfunnet. I eliteserien skal for eksempel trenere, spillere og dommere takke hverandre for kampen – uansett.

– I kampens hete kan ting bli sagt og gjort, men det er ingen grunn til at folk skal oppføre seg som idioter etter at dommeren har blåst av. Vi vil at det skal være en god atmosfære på banen, alle aktørene er forbilder som skal oppføre seg skikkelig, sier generalsekretæren i NFF.

– Når oppsto denne ideen i ditt hode, og hvor kom den fra?

– Tanken kom til meg mens jeg bodde og jobbet med fotball i Sør-Afrika. Da jeg traff Nelson Mandela og folkene rundt ham skjønte jeg hvor viktig Nobels fredspris er utafor Norge, og hvilken betydning dette arbeidet kan ha for mennesker som har det vanskelig. Og da slo det meg at fotballen i Norge kunne gjøre noe sammen med Nobel-senteret.

Samarbeid med Blatter

Den siste tida har Kjetil Siem nærmest pendlet mellom Oslo og Zürich for å legge den siste finpussen på FIFAs lansering av prosjektet. I løpet av prosessen har han møtt Blatter fem ganger.

– At FIFA adopterer «Handshake for Peace» er en voldsom anerkjennelse for norsk fotball. Vi hadde en intensjon om at dette skulle spre seg utafor Norge, men at vi nå får se dette i alle klubbkamper, landskamper og mesterskap er rimelig fantastisk. Det blir stort når hele verden får se «Handshake for Peace» etter VM-finalen i Brasil i 2014, sier informasjonssjef Svein Graff i Norges Fotballforbund.

Han nøler ikke et sekund med å gi Kjetil Siem all ære for at prosjektet blir internasjonalt.

– Dette var ene og alene en idé som Kjetil klekket ut og fikk innført i Tippeligaen. Det som skjer nå bekrefter styrken til Kjetil. Han er ikke bare kreativ, han har også en enorm gjennomføringsevne. Dette er også et godt eksempel på hva samarbeidet mellom Fotballforbundet og Nobels Fredssenter kan lede fram til, sier Svein Graff.