HAUGESUND STADION: Aalesund tok sin første trepoenger for året søndag, da de beseiret Haugesund på bortebane. Jan Jönsson la ikke skjul på at seieren kom på et beleiligtidspunkt.

— Ja, det var deilig med tre poeng i dag – og ikke minst viktig!

Aalesund har slitt voldsomt i sesongåpningen, og stod med fattige tre poeng før dagens kamp mot Haugesund. Etter ett kraftig oppvaskmøte, var det et revansjesugent lag som gikk ut på Haugesund stadion. Jönsson forklarer at de endret på spillestilen før dagens kamp.

— Vi er mer disiplinerte, og spiller en mer direkte fotball. Når vi har Torbjørn Grytten med farten sin, og Tor Hogne Aarøy på topp, er vi nødt til å gjøre endringer for at det skal fungere. Og det er ingen tvil om at det ga utslag, sa Jönsson.

Irritert Grindhaug

Etter seieren ser nå tabellsituasjonen langt lysere ut for Aalesund. De passerte blant annet Haugesund, som har skuffet stort i sesonginnledningen.

Det var en skuffet, men fattet Grindhaug som møtte pressen rett etter kampslutt.

— Dette er vel samme nivået som mot Brann, men vi sitter ikke sjansene i dag. Det er bra trøkk i spillet, og det ser ut som spillerne vil, men vi får det ikke helt til å stemme. Det er irriterende.

Etter å ha spilt helt elendig de fem første kampene, så Grindhaug og resten av Norge et helt annet lag mot Brann. Derfor trodde de fleste på hjemmeseier mot Aalesund i dag. Men verken Grindhaug eller kaptein Andreassen vil friskmelde laget.

— Vi er ikke på rett vei når vi taper, da kan det bli en lang sesong hvis vi skal være fornøyde med dette. Vi er nødt til å bli bedre, sa Grindhaug.

Tor Arne Andreassen støtter treneren sin: - Vi er ikke på rett vei i dag, dette resultatet viser jo bare at vi ikke er der vi bør være. I fjor tok vi bronse, og i år ligger vi langt nede på tabellen. Likevel er det ikke like helsvart som mot Sogndal. Vi skaper vertfall nok sjanser til å vinne i dag, og vi opprettholder trøkket gjennom hele kampen.

For et Haugesund-lag som er på jakt etter seire er ikke dette godt nok – det er Grindhaug helt enig i:

— Det er på tide at vi begynner å ta hjem noen seire. Aalesund scorer to, og vi scorer ett. Da vinner de – så enkelt er det.

Gytkjær-skadet

Sola tittet frem på Haugesund stadion. Hjemmepublikumet har klaget på en indirekte spillestil, og Grindhaug har tatt mye selvkritikk for hvordan laget har fremstått i de første kampene. Det snudde derimot borte mot Brann, og anført av Gytkjær tok Haugesund tre meget sterke poeng i Bergen.

Forhåpningene var derfor større foran denne kampen, og det startet meget bra. Etter drøyt femminutter fikk Gytkjær ballen, og på et touch sendte han Andreassen alene med keeper. Til stor frustrasjon fra publikum satte han ballen like utenfor målet til Aalesund-målvakt Sten Grytebust.

Etter kun 15 minutter måtte Gytkjær ut med skade, og inn kom Pontus Engblom. Haugesund så uansett upåvirket av det byttet, for etter en halvtime kom Maic Sema ned langs dødlinja. Fra kloss hold fant han Engblom inne i boksen, men Jonathan Tollås-Nation fikk blokkert avslutningen i tide.

Mattila med drømmeskudd

De drøyt 20 supporterne som hadde tatt turen langs kysten for å heie på Aalesund, hadde nok ikke store forhåpninger. Med kun tre poeng etter seks serierunder – 10 poeng mindre enn fjoråret, var håpet om seier i dag mer en drøm enn realitet. Dette var kanskje dagen hvor drømmer skulle bli til virkelighet, for rett før pause skulle det også snu for Aalesund.

Mattila fikk ballen ti meter inn på Haugesunds banehalvdel, og finnen førte upresset fremover. Fra 30 meter tok han sjansen på skudd, og ballen hadde klar retning mot lengste kryss, og snek seg rett under tverrliggeren. Det var et resignert hjemmepublikum som måtte innse at laget lå

Tor Hogne Aarøy kriget på topp for tangotrøyene. Her i duell med Ugonna Anyora. Foto: Jan Kåre Ness

under til pause mot tabelljumboen i Tippeligaen.

Aalesund avsluttet førsteomgangen med et vakkert mål, og de ville også starte andreomgangen med mål. Etter drøyt 55 minutter fikk Mattila ballen i mellomrommet, og på et touch fant han Torbjørn Grytten. Alene med keeper var tenåringen iskald og avslutningen fant nettmaskene bak målvakt Olav Dalen.

En time spilt, og Haugesund hadde fremdeles ikke scoret. Hjemmelaget, med Tor Arne Andreassen i spissen, spilte seg vakkert inn i bortelaget sin sekstenmeter. Andreassen får ballen på fem meter, men ble skubbet i bakken av Latifu, som ikke var på ball. Edvartsen vinket likevel spillet videre, til stor frustrasjon fra de drøyt 4700 tilskuerne.

Bamberg scoret

Endelig fikk Haugesund uttellingen de hadde ventet på. Etter mange dueller i sekstenmeteren, fikk Daniel Bamberg avsluttet. Skuddet limte seg nede i lengste hjørnet, og endelig scoret hjemmelaget.

Aalesund fikk kjenne på hvordan det er å lede på Haugesund Stadion, for Haugesund dominerte banespillet etter scoringen. Joakim Våge Nilsen fikk ballen på 30 meter, og drog seg forbi to mann. Hele stadion så ballen inne, men de måtte innse at skuddet gikk på feil side av stengene.

3 minutter før slutt slo Cvetinovic en lang ball opp mott Pontus Engblom, og innbytteren var plutselig alene med Grytebust. Målvakten mistet balansen, men han fikk likevel en hånd på ballen og fikk avverget en utligning. Dermed gjorde Aalesund det de kun har gjort en gang før i år – vant. Haugesund var kjent for sin fantastiske hjemmestatistikk, men i år er det plutselig mer normalt å tape hjemme.