– Det er alvorlig tungt å sveive en fisk på 200 kilo opp fra over 700 meters dyp med vanlig havfiskeutstyr, sier Hans Marius Kaasa til nettmagasinet hooked.no.

Sammen med kameratene Espen Abrahamsen og Sam-André Berge dro han ut i båten lørdag kveld for å fiske, men storfangsten beit ikke på kroken før ved 10-tiden søndag formiddag.

Hans Marius Kaasa fikk en håkjerring på cirka 290 centimeter og cirka 200 kilo på kroken i Skagerrak utenfor Langesund sist lørdag. haien ble sveivet om bord med helt vanlig havfiskeutstyr. Foto: Sam Andre Berge / NTB scanpix

Etter å først ha fått røket av snøret på stanga fra en annen storfisk satte han på ekstra tykt snøre og brukte en makrell som agn. Da dro han opp den svære håkjerringa, som er en av verdens største haiarter.

– Vi fikk sikret fisken ved båten, og målte den til 290 centimeter. Etter tabell tilsvarer dette rundt 200 kilo. Fisken fikk svømme ned igjen der den kom fra etter noen kjappe bilder, og så måtte jeg bare sette meg ned og lande litt, forteller han.

Haiene går dypt i sjøen og de få gangene noen har klart å få haiene opp fra dypet så har det vært snakk om størrelser på 20 til 30 kilo.

Håkjerringene har ikke svømmeblære, og tåler derfor trykkforskjellen i vannlagene godt. Dette gjør at haien fint kan settes tilbake igjen etter fangst, noe som er vanlig praksis blant alle som fisker etter arten, skriver hooked.no.