I statsråd fredag ble det gitt grønt lys for å reise avskjedssak mot ham.Karlsvik har vært etterforsket for grovt økonomisk utroskap i forbindelse med reiser på Forsvarets regning. Forsvarsdepartementet har samtidig forberedt avskjedssak mot Karlsvik.

– Kongen har i statsråd i dag fattet et vedtak om at departementet får fullmakt til å ta ut stevning for domstolene, som er den eneste instans som kan gi en uavsettelig embetsmann sparken, bekrefter Karlsviks advokat Dag Steinfeld overfor NTB. Statsråd ble fredag ledet av kronprins Haakon, i og med at kong Harald er på vei til sølvbryllupsfest i Luxembourg.

Forhåndsdømming

Steinfeld var i kontakt med Karlsvik fredag formiddag. Til NTB sier advokaten at de begge opplever vedtaket i statsråd som klar forhåndsdømming, noe de finner høyst overraskende.

– I denne saken har forsvarsledelsen fra første stund kjørt en meget aggressiv og forhåndsdømmende mediekampanje hvor den ikke har gått av veien for å benytte anonyme kilder, sier Steinfeld. Han legger til at han selv og Karlsvik har reagert meget sterkt på dette, ikke minst av prinsipielle grunner.

– Det er bare kongen som kan avskjedige, enten i en sivil sak eller i en straffesak, men når de påstår at det er begått straffbare handlinger, hvorfor venter de ikke til innstillingen i straffesaken kommer, og lar ham forsvare seg i en straffesak? Det er påfallende, sier Steinfeld.

Forsvarsdepartementet vil ikke gi noen kommentarer til fredagens vedtak.

– Vi anser dette som en personalsak, sier major Heidi Kristin Langvik-Hansen til NTB.

Permittert

Karlsvik ble i november i fjor permittert fra sin stilling som sjef for Fellesstaben i Forsvarsstaben etter mistanke om økonomiske misligheter mens han var sjef for Sjøforsvarets skoler i Bergen.

Mistankene mot Karlsvik gikk nærmere bestemt ut på at han skal ha latt Forsvaret betale en rekke private regninger, blant annet for middager og golfturer.

I tillegg har Forsvaret også gransket Karlsviks reiseregninger.