Forbundet har sendt et brev til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Der understrekes det at de støtter myndighetenes oppfordring om å reise hjem fram hytta.

Samtidig påpeker foreningen at «det selv på kort sikt ikke er en bærekraftig situasjon at store deler av landets fritidsboliger skal bli stående ubrukt og tomme».

– Den pågående epidemi er nå på vei inn i den fase at smittespredningen skjer i økende tempo, særlig i tettbygde bystrøk hvor mange av hytteeierne bor. For de sårbare og utsatte grupper, de eldre og lungesyke i særdeleshet, vil det for dem som disponerer en fritidseiendom være en velkommen, og for mange nødvendig, risikoreduksjon å kunne gjemme seg bort på hytta, heter det i brevet.

100 prosent frisk

Hytteforbundet foreslår en løsning med en skriftlig egenerklæring og obligatorisk registrering. Der må de som reiser på hytta, blant annet forsikre at de føler seg 100 prosent friske.

Blant de andre punktene er at hytteeiere fraskriver seg rettighet til sykdomsoppfølging og transport fra hyttekommunen, annet enn for hendelser ved plutselig og uforutsette ulykker eller akutte situasjoner som ikke er infeksjonsrelatert.

Kun forbud mot overnatting

Regjeringen forbød torsdag å overnatte på hytta hvis den ligger utenfor hjemkommunen. Normalreaksjonen for brudd på forskriften vil være bot på 15.000 kroner.

Ordlyden i hytteforbudet ble endret torsdag kveld. Den endelige forskriften sier at det er forbudt å overnatte på en fritidseiendom som ligger utenfor hjemkommunen, skriver Rett24.

Det betyr at det ikke er straffbart å besøke fritidseiendommer på dagtid. Forskriften gjelder fram til 3. april, altså til fredag før palmesøndag.

Kan ikke patruljere alle hyttefelt

Politiet i Innlandet – som er landets største hyttefylke med 85.000 fritidsboliger – sier de ikke har som mål å straffe flest mulig, men vil bruke straffereaksjoner der «veiledning ikke når fram til berørte».

– Dette er krevende også for politiet å håndtere. Vi har ingen mulighet til å patruljere alle hyttefelt i hele Innlandet, men vi kommer til å håndheve forbudet der vi får tips eller på annen måte avdekker alvorlige brudd selv. I de fleste tilfellene vil veiledning om de aktuelle bestemmelsene være riktig fremgangsmåte, understreker påtaleleder Johan Martin Welhaven.

I forskriften er det gitt unntak for personer som er i karantene fordi de bor sammen med noen som er bekreftet smittet med koronaviruset. Dette må kunne dokumenteres.

Krever forbudet hevet

Norsk Hyttelag, et aksjeselskap og en interesseorganisasjon for hytteeiere og hyttevel, krever at forbudet oppheves til påske.

Selskapet foreslår et forbud som kun omfatter hytteopphold som faktisk medfører økt smitterisiko. Generalsekretær Audun Bringsvor peker på at dagens forskrift gjør det forbudt for folk fra Lillehammer å dra på hytta på Sjusjøen, mens det er greit om de har hytte på Nordseter.

– Det skilles ikke mellom små, sårbare hyttekommuner og bykommuner med stor helårsbefolkning og eget sykehus, sier han.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er det om lag 440.000 fritidsboliger i Norge. Mange av disse har flere eiere.