— Vi ønsker et forbud mot nikab (hodeplagg som dekker ansiktet helt, red. anm.) i skolen, og vil at skolene skal gå i dialog med foreldre for å unngå barnehijab. Skolene skal slippe å stå alene i denne kampen, men kunne støtte seg til nasjonale føringer mot bruk av barnehijab, sier Dagrun Eriksen.

Barnevernet skal ifølge utvalget kunne kobles inn når det er mistanke om at foreldre tvinger sitt barn til å bruke hijab.

LES OGSÅ:

– Vi ønsker ikke skoler som ekskluderer elever av bestemt kjønn eller tro. Det er ikke ønskelig med rene Koran- eller bibelskoler, sier Dagrun Eriksen (KrF). Her sammen med Jette F. Christensen (Ap). Foto: Pedersen, Terje

10 budDet var i fjor høst at Tankesmien Agenda tok initiativ til å sette ned et utvalg for å se på hvordan framtidens integreringspolitikk best kunne utformes. SV-politiker Bård Vegar Solhjell har ledet utvalget, der også representanter for Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og KrF har vært med. Utvalget har utarbeidet det som blir kalt 10 bud for bedre integrering.

— Ikke KrF-politikk

Dagrun Eriksen svarer slik når Fædrelandsvennen spør om hvorfor partiet hennes velger å samarbeide med venstresiden om utformingen av en ny integreringspolitikk framfor med regjeringspartiene:

— Integrerings- og innvandringsspørsmål er det området det har vært størst avstand mellom KrF og Venstre og regjeringspartiene. Når det er sagt, så er det ikke noe automatikk i at partiet mitt slutter seg til alle forslagene som utvalget her foreslår. Det er jeg som nestleder som stiller meg bak forslagene, og ikke KrF som parti.

LES OGSÅ:

Begrense religiøse skoler

Utvalget vil begrense etableringen av religiøse privatskoler som kan virke segregerende. Den anses som viktig å sikre den offentlige skolen som fellesskole, der elever og foreldre blir møtt med respekt uavhengig av religiøs eller etnisk bakgrunn. I utvalgets rapport fremheves det at flere kristne private skoler har klart å gi et mangfoldig tilbud, der også elever med muslimsk bakgrunn har funnet seg til rette.

niqab-hijab.JPG

— Vi ønsker ikke skoler som ekskluderer elever av bestemt kjønn eller tro. Det er ikke ønskelig med rene Koran- eller bibelskoler, sier Dagrun Eriksen.

Krav til religiøse ledere

For å unngå at enkelte religiøse trossamfunn hemmer integreringen, skal det stilles krav og tilrettelegge for at religiøse ledere som kommer fra utlandet har grunnleggende utdanning, kunnskap om det norske samfunnet og ferdigheter i norsk. Det blir understreket at norsk lov står over religiøse normer og regler.

Trossamfunn skal kunne miste offentlig støtte dersom de bidrar eller oppfordrer til lovbrudd, hat eller vold. Det samme gjelder dersom de bryter barns rettigheter eller diskrimineringslovgivingen. Det forventes også at trossamfunn bidrar aktivt for å forebygge ekstreme holdninger og samarbeider med politiet når det er nødvendig.

Utvalget ønsker å se på muligheten for å forhindre at for mange flyktninger flytter fra distriktene til større bykommuner uten at det der finnes jobb eller utdanningsmuligheter. På større steder foreslås det å spre sosialboliger for å sikre et større etnisk mangfold ved skolene.