KONDOLANSE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev i kondolanseprotokollen for Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen på den norske basen på flyplassen i Kabul sent mandag kveld. (Foto: Scanpix) KONDOLANSE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev i kondolanseprotokollen for Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen på den norske basen på flyplassen i Kabul sent mandag kveld. (Foto: Scanpix)

Tror ikke Støre var Kabul-terrorens mål

Verken norske myndigheter, analytikere, FN, NATO eller ledelsen ved Serena Hotel tror Jonas Gahr Støre var målet for Taliban-angrepet mot hotellet.

KABUL/OSLO: De fleste analysene går i retning av at aksjonen var et mer generelt angrep mot vestlige interesser i Afghanistan. 41.500 utenlandske soldater tjenestegjør under NATO-kommando og 11.000 under en atskilt amerikansk kommando i landet, hvor også en rekke internasjonale hjelpeorganisasjoner opererer.

Diplomater og Afghanistan-kjennere mener Taliban viste en ny og skremmende side av sin kapasitet gjennom mandagens tilsynelatende godt planlagte og koordinerte angrep.

– Feil sted til feil tid

Taliban-talsmannen Salah Adin al-Ayoupi sa mandag til Nettavisen at gruppen ikke visste at Støre oppholdt seg på hotellet, og at han ikke var målet for angrepet.

Dagen etter hevdet en annen talsmann for gruppen at angrepet var planlagt å sammenfalle med besøket. Men dette fester verken eksperter, norske myndigheter, internasjonale organisasjoner eller hotelledelsen noen lit til.

– Han var bare tilfeldigvis på feil sted til feil tid, sier Serena Hotels offisielle talsmann til NTB.

– Så vidt vi kan skjønne, var dette et tilfeldig angrep mot et sted hvor det er kjent at utlendinger ferdes, sier talsmannen, som av sikkerhetshensyn ikke vil oppgi navnet sitt.

– Ikke rettet mot Støre

Heller ikke FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener at det var Støre personlig som skulle angripes, slik hans uttalelse først ble tolket.

– Han mente ikke å antyde at dette var et målrettet angrep mot utenriksministeren, bare at han befant seg inne i bygningen da angrepet skjedde, sier en av Bans talsmenn, Farhan Haq, til NTB.

Verken Utenriksdepartementet eller statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tror Støre var målet for angrepet.

– Vi har ikke informasjon som tilsier det. Dette er et hotell med mange internasjonale gjester der statsråder fra flere land har bodd, sier Stoltenberg til NTB.

Mot vestlige interesser

Norske myndigheter får støtte for sin tolkning, både fra NATO og Afghanistan-kjennere.

– Vårt inntrykk er at dette ikke var rettet direkte mot Støre, sier en sentralt plassert kilde ved NATO-hovedkvarteret i Brussel til NTB.

NATO-kilden påpeker at Kabul Serena Hotel er det eneste i sitt slag i den afghanske hovedstaden, og at det daglig besøkes av fremstående vestlige politikere, tjenestemenn og forretningsfolk.

Hotelledelsen har heller ingen opplysninger som kan tyde på at andre utlendinger eller diplomater var spesifikke mål for angrepet.

Sivile mål

Det dramatiske angrepet kostet minst sju mennesker livet, blant dem Dagbladets journalist Carsten Thomassen.

– Dette angrepet skiller seg ut fordi det var 100 prosent rettet mot utenlandske, sivile mål. På den måten er det unikt, sier en vestlig sikkerhetsanalytiker til Reuters.

Måten angrepet ble gjennomført på, gir grunn til bekymring, mener han.

Aksjonen var ment å ramme utenlandske gjester og afghanske sivile som arbeider sammen for å støtte Afghanistan, fastslår FNs fungerende spesialutsending i landet, Bo Asplund.

– Mer synlige

Forsker Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) mener det så langt ikke er noe som tyder på at dette var en aksjon rettet mot den norske statsråden.

– Det eneste motivet jeg kunne se for en aksjon mot Støre, er at Norge i løpet av det siste halvannet året har begynt å spille en såpass aktiv rolle i de politiske diskusjonene internt i NATO og i det internasjonale miljøet i Kabul, at vi er blitt mer synlige.

Harpviken tviler for sin del på om angrepet noen gang vil bli oppklart.

BOMBE: Her sprengte selvmordsbomberen seg selv utenfor Serena hotel i Kabul mandag. (Foto: Scanpix)