Beograd Over 200.000 mennesker samlet seg i Beograd for å protestere mot Kosovos uavhengighetserklæring. Det er den største demonstrasjonen siden president Slobodan Milosevics fall.Utover kvelden utviklet demonstrasjonen seg voldelig. Flere hundre av demonstrantene, mange maskerte, gikk til angrep på den amerikanske ambassaden. De rev av dørene, tente på dem og hev dørene inn av vinduene. Ifølge øyenvitner veltet det svart røyk ut fra bygningenIfølge Reuters fikk mobben i starten fritt spillerom, politiet gjorde først ingen forsøk på å beskytte ambassaden. Etter hvert kom det opprørspoliti som kastet tåregass mot mengden for å spre den, og brannen ble slukket.Også den kroatiske ambassaden ble angrepet. Busset inn.

Serbere fra hele landet fikk reise gratis med tog til Beograd for å delta på møtet, og skoler og universiteter ga elever og studenter fri.Statsminister Vojislav Kostunica og den ytterliggående nasjonalisten Tomislav Nikolic talte på massemøtet i den serbiske hovedstaden.Den serbiske kringkastingen RTS uttalte at alle medier har plikt til å opptre patriotisk og uttrykke det «nasjonale raseri» i befolkningen. Banja Luka.

Også i Bosnia-Hercegovina ble det meldt om uroligheter. Rundt 2000 serbere protesterte mot Kosovos erklæring, og flere av demonstrantene hev steiner mot politiet, som svarte med tåregass.Demonstrantene ropte «Kosovo er Serbias hjerte» og viftet med det russiske flagg og bilder av Russlands president Vladimir Putin, som har markert motstand mot Kosovos uavhengighetserklæring.Demonstranten satte derimot fyr EUs og det amerikanske flagg. Sammenstøt.

Det kom også til nye sammenstøt i Kosovo. Tidligere reservister i den serbiske hæren brant dekk for å lage et røykteppe ved grenseposten i Merdare, rundt 50 kilometer nordøst for Kosovos hovedstad Pristina. Flere hundre serbere kastet stein mot politi og Nato-soldater. Lokalt politi og tsjekkiske soldater fra den Nato-ledede KFOR-styrken sperret veien for å forhindre at demonstrantene skal krysse grensa til Kosovo.Serbiske demonstranter kastet også stein mot en FN-drevet domstol i den serbiske delen av Mitrovica, ifølge politiet.Forsvarsministre fra EU som er samlet i Slovenia, mener imidlertid at EU— og Nato-styrkene på Balkan har situasjonen under kontroll, og toner ned faren for at situasjonen skal komme ut av kontroll. institusjoner.

Men den politiske situasjonen er utvilsomt meget spent. Torsdag skrev en avis i Beograd at den serbiske regjeringen vil sørge for parallelle serbiske institusjoner i Kosovo. En egen serbisk Kosovo-regjering skal være under planlegging.Kosovo-regjeringen og en egen kosovoserbisk forsamling skal etter planen opprettes etter det serbiske lokalvalget 11. mai. En parallell administrasjon er del av regjeringens aksjonsplan for Kosovo. Samtidig vil regjeringen forsøke å styrke det nordlige Kosovos økonomi.- I korthet vil regjeringen prøve å sørge for et normalt liv for kosovoserberne og gjøre dem økonomisk uavhengige som en grunnleggende forutsetning for deres politiske uavhengighet, skriver Blic. ©NTB