OSLO: I notater hjem til USA beskriver den amerikanske ambassaden Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i langt mer kritiske vendinger enn det som har vært offentlig kjent, skriver Aftenposten.

De tegner et bilde av en hyperaktiv politiker som blander seg inn i alt. USAs utenriksminister Hillary Clinton ble advart mot flere av utenriksministerens personlige egenskaper.

«Selv om han er smart og dynamisk, lurer noen på om hans arroganse kanskje ikke fungerer så bra under forhandlinger», heter det i et notat fra 2009. LES OGSÅ: — Norges politikk truer våre nære bånd

Sprellemann

Amerikanerne reagerer spesielt på at Jonas Gahr Støre (Ap) skal ha vært veldig opptatt av å markere sin egen person. I gjentatte rapporter fra USAs ambassade i Oslo blir det advart mot at Støres personlige overbevisning styrer norsk utenrikspolitikk.

«Støre klarer bare ikke stå stille, og ønsker å være over alt», skriver ambassaden i mars 2006. På det tidspunktet hadde amerikanerne fått nok av den nye norske utenriksministeren som de beskrev som «en løs kanon», og mente tiden var inne for å gi ham voksenopplæring. «Støre trenger trolig å høre fra Washington at for mange uventede sprell vil føre til at det stilles spørsmål ved hans troverdighet.»

SE OGSÅ: Amerikanernes meninger i full oppløsning

Moralsk overlegen

De amerikanske diplomatene fikk mer enn nok av det de oppfattet som moralisme og skråsikkerhet fra Norges, på det tidspunktet, mest populære politiker.

«Han ser ikke ut til å forstå at denne hyperaktivismen kombinert med sprengskudd og uoverveid offentlig diplomati kan gi ham problemer med hans venner.»

USAs ambassadør Benson K. Whitney advarte blant annet Bush-administrasjonen mot at «Støre viser en klar vilje til å bryte med internasjonal konsensus». «Dette ble tydelig demonstrert da han valgte å snakke med og gi penger til mdlemmer av Hamas.»

«Lanseringen av Oslo-prosessen for å forby klasevåpen er et annet eksempel på dette», mente ambassadøren.

Jonas Gahr Støre selv sier han ikke er overrasket over kritikken som kommer fra den amerikanske ambassaden.

— At Bush-folk i Oslo mente vårt syn på konflikt var naiv, kan jeg egentlig leve godt med for vi hadde klart kritiske syn på deler av amerikansk militært engasjement som Irak og rakettskjold. Vi opplevde blant noen amerikanske diplomater i Oslo en holdning om at «enten er dere mot oss eller med oss». I Oslo møtte de flere nyanser fra en regjering som sa fra, også der vi var uenige, sier Støre til Aftenposten .

Stoltenberg

Også andre norske statsråder får passet påskrevet i dokumenter som diplomater ved USAs ambassade har sendt hjem.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) omtales som «ikke en sterk ideolog eller leder» i dokumentene som er lekket til varslernettstedet WikiLeaks og som omtales i Aftenposten.

Videre heter det i karakteristikkene av Stoltenberg:

«Liker å portrettere seg selv som en ungdommelig og energisk leder, modellert etter britiske Labour-leder Blair».

Videre heter det om Stoltenberg at han er mer interessert i å snakke om norske OL-medaljer enn om utenrikspolitikk, som han «åpenbart ikke er komfortabel med å snakke om....».

Om daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) rapporterer USA-diplomatene på et tidspunkt følgende:

«Halvorsen og SV er blitt tuktet, og bør være stillere for en stund. Vi håper dette vil føre til litt roligere seiling i våre relasjoner med den rødgrønne regjeringen, i hvert fall for en stund».

«Strøm-Erichsen svak»

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) omtales slik:

«Ser på seg selv mer som en som skal fremme fredsinitiativ enn å drive med bistandsarbeid».

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er i hardt vær for tiden i sykehussaken, men var nok mer interessant for amerikanerne da hun var forsvarsminister i forrige periode. I rapportene hjem fra ambassaden het det:

«... et av de svakeste regjeringsmedlemmene .... er fullstendig overskygget i regjeringsinterne debatter av sterke personligheter som Støre, Halvorsen og Solheim».

Også daværende statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet får sin karakteristikk av USA-diplomatene:

«Selv hennes egen stab lurer av og til på hvorfor hun er medlem av Senterpartiet, som er kjent for å være mest populær blant drikkfeldige Nei til EU-bønder fra Midt-Norge», heter det.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) rapporteres å være «svak og lett å styre for byråkratene».

Hva mener du om karakteristikkene? Si din mening her.