– Statsministeren deres har valgt å beskytte de rike land. Det er ikke riktig, sier formannen i G77-gruppen som representerer 134 utviklingsland, Lumumba Stanislaus Di-Aping til politiken.dk.Han viser til et dansk utkast til klimaavtale, som den britiske avisen The Guardian trykket tirsdag.

Utkastet tar til orde for at også utviklingslandene må påta seg bindende forpliktelser om utslippskutt, noe dagens Kyoto-avtale ikke pålegger dem.

Danskene foreslår videre at Verdensbanken og ikke FN skal kontrollere strømmen av penger fra rike til fattige land. Utviklingslandene vil dermed bare få klimastøtte dersom de forplikter seg til en rekke klimamål.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skader med sitt avtaleutkast Danmarks ry i Afrika, mener Lumumba Stanislaus Di-Aping, som kaller det danske forslaget ubalansert.

– Det er svært problematisk at det pågår en prosess ved siden av den offisielle prosessen som ledes av FN, mener G77-formannen.

– Man skal lytte til alle land i verden. Det er dette demokratiet handler om, og som dere også hyller i Danmark, sier han til politiken.dk.

– Dersom København ender i fiasko, vil hele den skandinaviske multilaterale tradisjonen bli satt over styr. Det som Danmarks statsminister nå gjør, er stikk i strid med ånden i den utviklingshjelpen som Danmark og det danske folk i mange år har gitt til Afrika, sier Lumumba Stanislaus Di-Aping. (©NTB)