KRISTIANSAND: Over hele Sørlandet har barn og unge feiret den amerikanske høytiden halloween søndag kveld. Det har både operasjonssentralen ved Agder politidistrikt og mange huseiere fått merke.

Meldingene om pøbelstreker har haglet inn fra Borhaug i vest til Froland i øst.

— Vi har fått meldinger fra hele landsdelen. Halloween-feiringen har tatt helt av. Unge pøbler har sprengt postkasser, skutt raketter mot hus, tømt søppeldunker og kastet egg og steiner, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Hvert tiende minutt

I løpet av halvannen time fikk operasjonssentralen inn meldinger hvert tiende minutt.

- Det har gått i ett kjør i kveld. Vi er overrasket over hvor manger klager vi har fått inn, medgir Steinsland.

I Froland ble folk plaget med egg- og steinkasting. Det samme skjedde i Grimstad og på Tinnheia i Kristiansand, ifølge politiets logg. Og på Lista ble eldre mennesker skremt av at fyrverkeri ble sendt opp.

Busser angrepet

— Det er også blitt kastet steiner og egg mot busser, samt skutt fyrverkeri mot busser, sier operasjonslederen, som ber foreldre få øynene opp.

**BILDESERIE: Se lesernes bilder fra halloween-feiringen

WEBTV: Hekser og spøkelser inntok Marvika**

Halloween-feiringen innebærer at barn og unge går på dørene til folk for å tigge godteri. Skikken, som er importert fra USA, ble etablert i Norge rundt årtusenskiftet.

Tiggertrussen «trick or treat» er oversatt til «knask eller knep» på norsk, og vil si at folk kan velge mellom å gi godteri eller bli utsatt for en rampestrek når barn og unge iført skrekkostymer kommer på døra.

- Foreldre blir sinte

- Foreldre bør registrere at denne såkalte halloween-feiringen er rene pøbelstreker, som har ingenting med morsomheter å gjøre. Dette er en dårlig utvikling, og man kan diskutere hva som er vett og forstand i dette her, sier Steinsland.

Politipatruljer har i løpet av søndag kveld rykket ut til flere av stedene hvor det er kommet klager.

— Dette dreier seg stort sett om småunger, og de stikker alle veier når de ser politiet. Vi har fått tak i noen, men foreldrene blir bare sinte fordi barna blir tatt, sier operasjonslederen.