De nordiske landene har stilt seg bak Thorning-Schmidts kandidatur, men den danske sosialdemokraten nådde altså ikke opp i kampen om toppjobben.

En rekke nåværende og tidligere medarbeidere hos FNs flyktningorganisasjon UNHCR rettet nylig skarp kritikk mot den tidligere danske statsministeren og hevdet at hun ikke var rustet for oppgaven som flyktningsjef. I fjor ble asylreglene i Danmark strammet inn for første gang på tolv år. Blant annet har man ikke lenger rett til å søke om familiegjenforening det første året.

Den 58 år gamle diplomaten Grandi tar over vervet etter portugisiske António Guterres, som har vært FNs høykommissær for flyktninger siden 2005. Grandi må riktignok godkjennes av generalforsamlingen først, men dette regnes som en formalitet. Den italienske diplomaten ledet FNs kontor for palestinske flyktninger UNRWA fra 2010 til 2014. Han har også jobbet for UNHCR i Sudan, Syria, Tyrkia og Irak og ledet humanitær innsats i blant annet Jemen og Kongo.

I tillegg til å være en anerkjennelse for Grandi, ser flere utnevnelsene som et hyggelig klapp på skulderen for Italia, som har tatt den største støyten i forbindelse med flyktningstrømmen til Europa.

Organisasjonen sier 60 millioner mennesker i verden er på flukt fra sine hjem, langt flere enn de 50 millioner som måtte flykte under andre verdenskrig. (©NTB)