– Årets pris er i sannhet en pris for fred, gitt mot et bakteppe av uro og krig, sa Kaci Kullmann Five i sin første tale som Nobelkomiteens leder under fredsprisseremonien i Oslo rådhus torsdag ettermiddag.

Sommeren 2013 var Tunisia på randen av borgerkrig, men kvartettens inngripen bidro til en fredelig utgang, poengterte hun.

– Tunisia ble spart for borgerkrigens redsler og fikk i stedet på plass et styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro, sa Five.

– Se til Tunisia

Fredelig maktovertakelse og en lovende demokratisk utvikling er Tunisia ganske alene om blant Midtøstens falne diktaturer. I nærområdene er millioner drevet på flukt av krig, konflikt og forfølgelse.

– De som hevder at islam ikke lar seg forene med demokrati eller at islamske og sekulære partier ikke kan samarbeide til fellesskapets beste, kan se til Tunisia, sa Five, som beskrev den tunisiske grunnloven som den mest egalitære og demokratiske i hele den arabiske verden.

De fire fredsprisvinnerne i dialogkvartetten fikk hver sin medalje og hvert sitt diplom under den tradisjonsrike seremonien i Oslo rådhus. Så holdt de hver sin del av et samkjørt nobelforedrag.

Utfordringer

– At verden hedrer den nasjonale dialogen i vårt land er en bekreftelse på at vi deler de samme verdiene, sa Houcine Abassi, generalsekretær i fagbevegelsen UGTT.

– I dag trenger vi dialog mellom sivilisasjoner. Vi må leve fredelig sammen, til tross for våre ulikheter, la han til.

I nobelforedraget fortalte de fire prisvinnerne om de mange vanskelighetene som måtte overkommes før det ble oppnådd enighet. Samtidig påpekte de at faren slett ikke er over for Tunisia.

– Det er vår plikt å jobbe for å bringe verdige levevilkår til alle tunisiere, og få bukt med fattigdom og ulikheten som finnes mellom ulike deler av folket, sa Ouided Bouchamaoui i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA.

– Gir håp

Statsminister Erna Solberg (H) håper årets fredspris vil mobilisere tause krefter som ellers ikke engasjerer seg fordi konfliktene er så skarpe.

– Dette er et signal om at det er mulig å tenke annerledes og innlede dialog framfor konflikt, sier hun.

SVs Heikki Eidsvoll Holmås var blant dem som foreslo at Den tunisiske dialogkvartetten skulle få fredsprisen.

– Den arabiske våren ble innledet i Tunisia. Landet er nå håpet for hele Midtøsten og kan stå som et eksempel for resten av regionen, sier han.

Frp-leder Siv Jensen mener torsdagens nobelseremoni kan inspirere mange og trakk spesielt fram fredsprisvinnernes tale.

– Den forteller veldig mye om det arbeidet de har lagt ned i krevende terreng. De ser store utforinger foran seg, som de har til hensikt til å løse. Jeg tror mange må føle optimisme etter å ha hørt dette, sier hun til NTB.

Lang dag

Nobelkomiteens tidligere sekretær, den svært frittalende Geir Lundestad var til stede under seremonien, i likhet med en rekke prominente gjester fra inn— og utland. Han var godt tilfreds i etterkant.

– Det var virkelig på tide at jeg fant meg en plass lenger bak. Det var deilig å slippe alt ansvaret. Flott seremoni og gode taler, oppsummerte han overfor NRK.

Nobeldagen startet som vanlig med Barnas fredsprisfest på formiddagen, før fredsprisvinnerne ble tatt imot til audiens på Slottet. I kveld blir det fakkeltog til ære for de fire, før de setter seg til bords under den storstilte banketten på Grand Hotel.