I Vest-Agder er nå 3,4 prosent arbeidsledige. I oktober var det totalt 5486 arbeidsledige på Sørlandet. Av disse var det 3206 helt ledige i Vest-Agder, en nedgang på 13 personer fra september 2015, men 479 flere ledige enn på samme tid i fjor.

Åpne faktarammen for å se ledigheten i din kommune:

Høyest er tallene for Aust-Agder, som sammen med Rogaland nå har fire prosent arbeidsledighet, den høyeste ledighetsprosenten i landet. I Aust-Agder er det nå 2280 arbeidsledige personer, 475 flere enn på samme tid i fjor.— Aust-Agder har hatt relativ høy ledighet over flere år. Grunnen til det er ikke bare nedgang i olje- og gassektoren, men også at skipsindustrien samt bygg- og anleggssektoren har hatt lavere etterspørsel enn tidligere, sier Øyvind Svensen, avdelingsdirektør i Nav Aust-Agder.

Høyest arbeidsledighet i Arendal

Arendal er den kommunen i Aust-Agder som har høyest arbeidsledighet, med 4,6 prosent. Deretter følger Froland og Grimstad med henholdsvis 4,5 og 4,3 prosent ledighet.

De fleste får ny jobb. Antall langtidsarbeidsledige, de som går ledige i over et halvt år, er fremdeles likt fra år til år.

Svensen trekker fram at det, til tross for nedgangstider, fremdeles finnes bransjer med etterspørsel av arbeidskraft, for eksempel innenfor transport og offentlig sektor.

— De fleste får ny jobb. Antall langtidsarbeidsledige, de som går ledige i over et halvt år, er fremdeles likt fra år til år og vi ser ingen økning her foreløpig, forteller han.

I Nav jobbes det nå med å kartlegge hvordan bildet vil bli i årene fremover.

— Vi forventer en økning i arbeidsledighet fra årsskiftet og utover, sier Svensen.

Forventer økning

I Vest-Agder er det altså flere ledige enn på samme tid i fjor, mens det har vært en svak nedgang i antall arbeidsledige fra forrige måned. Nav Vest-Agder begrunner det med at det fremdeles er god gjennomstrømning blant de ledige.

Avdelingsdirektør Per Lund forteller at de stadig venter en høyere økning av antall arbeidsledige i Nav Vest-Agder. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi venter fremdeles en stigning, og vet at arbeidsledigheten kommer til å øke enda mer, sier Per Lund, avdelingsdirektør i Nav Vest-Agder.Også her ser det foreløpig ut til at mange får seg ny jobb.

— Arbeidsmarkedet ser ut til å ta unna mange av de som blir arbeidsledige. Slik det er nå er det mange som kommer kjapt ut i ny jobb, sier Lund, som i slutten av august uttalte at det ser mørkt ut for arbeidsmarkedet i landsdelen.

I Vest-Agder er det Kristiansand som har høyest arbeidsledighet med 3,9 prosent. Deretter følger Vennesla med 3,7 og Søgne med 3,5 prosent ledighet. I den andre enden av skalaen finner vi Sirdal, som kun har 0,5 prosent arbeidsledighet i oktober.

Høy grad av usikkerhet

I høst har det vært mange permitteringer i ulike bedrifter på Sørlandet, og mange av de rammede går nå ut oppsigelsestiden.

— Det blir spennende å se hvordan det blir når de fleste er ferdige med oppsigelsestiden, da kan det komme mange innom oss, mener Lund.

Han mener arbeidsledighetsøkningen ikke nødvendigvis skyldes krisen i oljebransjen.

Vi forventer stigning i ledigheten, men hvor høyt det vil stige og når dette skjer er veldig usikkert.

— Oljekrisen har ikke slått inn over Vest-Agder i så stor grad, dette er nok mer naturlige svingninger i markedet.

Det er knyttet høy grad av usikkerhet til fremtiden i arbeidsmarkedet.

— Vi forventer stigning i ledigheten, men hvor høyt det vil stige og når dette skjer er veldig usikkert, sier Lund.