– God grunn til å velge et annet selskap enn Los, mener Forbrukerrådet.

En rask titt på Kraftprisoversikten til Konkurransetilsynet – en forbrukerportal som skal vise strømleverandørenes priser for spotpris, variabel pris og fastpris – avslører at Los kun er med på fastprislisten.

Fædrelandsvennen har likevel sjekket Los sine priser opp mot leverandørene i Kraftprisoversikten og funnet at for variabel pris og spotpris ville Los ha kommet på henholdsvis 27. plass og 15. plass av de omtrent 30 strømavtalene i oversikten. For fastprisavtaler har Los den nest dyreste prisen i oversikten (se tabell).

Beregningsmetode

Grunnen til at Los ikke vil være med på Kraftprisoversikten er uenighet om beregningsmetoden.

– Det er flere store strømleverandører som ikke melder prisene inn der. Husk at prisene er et øyeblikksbilde. Vi ønsker å reflektere dette og gi et sannere bilde av forbruk og pris ved å følge timesendringene. Dette godtar ikke konkurransetilsynet som kun vil oppgi en gjennomsnittlig døgnpris på spotproduktet, sier Thorbjørn Laundal, markeds-og kommunikasjonsdirektør i Los.

– Bør være med

Konkurransetilsynet opplyser til Fædrelandsvennen at avtalene på kraftprisoversikten må være direkte sammenlignbare. Kraftprisoversikten viser derfor kun leverandører som benytter Standardavtale for kraftlevering, utarbeidet av Forbrukerombudet og Energi Norge.

– Kraftprisoversikten skal være en hjelp for strømkundene. Dersom man som kraftleverandør har avtaler som ikke oppfyller standardavtalen og dermed ikke meldes inn til portalen, blir det vanskeligere for kunden å orientere seg i markedet. Vi ønsker at så mange som mulig skal være med i oversikten, sier rådgiver Eivind Campbell Lillesveen i Konkurransetilsynet.

– Lokkepriser

Når det gjelder prisnivået trekker Laundal frem lokkeprisstrategi som benyttes av flere av strømleverandører i toppen av Kraftprisbarometeret.

– Spotprisproduktene med 0 i påslag er en lokkepris som gjelder noen få måneder, før prisen så skrus opp eller produktet tas bort. Det er ikke ulovlig, men en strategi vi ikke har valgt å følge, forteller Laundal.

Han legger til at du skal være en meget bevisst forbruker for å kunne være hos den billigste leverandøren til enhver tid. – Når det hele tiden anbefales å bytte, oppfordrer jeg heller til å gå i dialog med oss som er din strømleverandør om hvilket produkt som passer best til ditt forbruk. Det er nødvendigvis ikke lykken i livet å bytte leverandør hele tiden, sier Laundal.

Hvorfor skal kundene velge LOS om dere ikke er billigst? – Selv om vi ikke er billigst akkurat nå, er vi fortsatt billige. I tillegg går vårt overskudd direkte tilbake til våre eiere som er alle kommunene på Sørlandet. Og bruker du fordelsprogrammet vårt sparer du fort inn fortjenesten du kunne fått ved å bytte, sier Laundal.

– God grunn til å velge andre

Forbrukerrådet mener Los' fravær fra Kraftprisoversikten på spotpris og variabel pris er god grunn til å velge andre strømselskap.

– Det må være opp til dem selv hva de velger å gjøre, men vi i Forbrukerrådet skjønner ikke hvorfor de ikke vil være med på lista. Det er god service mot forbrukerne å være med, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Halsos.

Hvis du aldri har byttet strømleverandør, sitter du antakeligvis med den dyreste strømavtalen, sier Halsos og anbefaler jevnlig strømbytte. – Sjekk Kraftprisoversikten på Konkurransetilsynets nettsider. Det er lett å skifte strømleverandør og alt er lagt til rette for å kjøpe strøm fra andre enn netteier. Han anbefaler spotpris, som er billigste avtaletype over tid så lenge du kan tåle enkelte pristopper. – Og husk etterskuddsvis fakturering.