Det har det siste året blitt mange arbeidstimer foran PC-en for kristiansandersen Lars Erik Eriksen, som har jobbet med kassasuksessen Gravity. Foto: Privat

Gravity har sett fenomenal suksess over hele linja, spesielt i kategorien visuelle effekter (VFX). I sin takketale etter å ha fått Oscarstatuetten sa produsent Emmanuel Lubezki at det var viktig å takke «alle nerdene som gjøre dette eventyret mulig». En av nerdene er kristiansander.

Utrolig følelse

Lars Erik Eriksen har etter suksessen fått jobb som leder for Paint & Roto-avdelingen til Framestore i Montreal hvor de for ett år siden åpnet nytt kontor.

Det har det siste året blitt mange arbeidstimer foran PC-en for kristiansandersen Lars Erik Eriksen, som har jobbet med kassasuksessen Gravity. Foto: Privat

— Håpet er å fortsette å jobbe meg oppover innenfor effekter og en dag få ha hovedansvaret for effektene for en hel film. Og så håper jeg selvfølgelig en dag å returnere til det blide Sørland og jobbe mer med film, sier Kristiansanderen.- Det er jo en aldri så liten guttedrøm som er gått i oppfyllelse. Selv om det er mange hundre mennesker som har vært med å jobbe med effektene så føler man jo at man har bidratt til å vinne både Oscar og BAFTA. Den neste drømmen må jo bli å en dag stå på scenen å motta prisen, legger han til.

Fikk statue

I forbindelse med filmen har Eriksen jobbet med å klippe ut skuespillerne fra bakgrunnene de var filmet på opprinnelig. Det er prosessen som kalles Roto.

— Resultatet ble så gitt videre til andre i selskapet som da jobbet med å kombinere skuespillerne med dataanimasjon av verdensrommet og romstasjonene. For å nevne noe, forklarer Lars Erik Eriksen.

— Jeg jobbet også med å redigere bort små merker fra huden til Sandra Bullock. Disse merkene ble brukt til å spore hvordan hun hadde beveget seg i forhold til kamera. Vi fjernet også wirene som holdt henne oppe. I tillegg lagde vi dybdekart av klippene slik at de kunne bli gjort om til 3D, tilføyer han.

Og Oscarstatuetten som Chris Lawrence mottok for Gravity, ble med til Framestores kontorer. Da fikk Eriksen bilde av seg selv med trofeet.

Veteranskryt

Suksessfilmen Gravity tar utgangspunkt i problemer som oppstår under reparasjon av Hubble-teleskopet, der en fersk astronaut og to kolleger mister forbindelsen til kontrollsentralen på Jorden. Ferskingen må dermed overvinne sin frykt, og stole utelukkende på instruksjoner fra en astronautveteran for å overleve. Hovedrollene er ved George Clooney og Sandra Bullock.

— Jeg tror det er den beste verdensromfilmingen som noensinne er gjort og den beste verdensromfilmen noensinne. Gravity er en film jeg har vært sulten på å se i veldig lang tid, røper suksessregissør James Cameron, mannen bak blant annet Avatar.

Arbeidet med filmen ble ledet av verdens ledende VFX-selskap Framestore. Mye av filmen er foto-real CGI, dataanimasjon, der det eneste ekte elementet ofte bare var Sandra Bullock og George Clooneys ansikter.

Gravity var for øvrig en av de første filmene Lars Erik Eriksen og hans medstudenter har jobbet på.