– Målingen åpner faktisk for en helt ny situasjon med en mindretallsregjering av KrF, Venstre og Senterpartiet, med vekslende støtte fra Høyre og Arbeiderpartiet, sier Aarebrot til NTB.

Han påpeker at den nye Sentio-målingen gir alle de tre mellompartiene over 10 mandater: KrF (15), Venstre (10) og Senterpartiet (11) får til sammen 36 mandater.

Hvis dette blir valgresultatet, vil det ikke være flertall for det rødgrønne regjeringsalternativet. Sp (11), Ap (48) og SV (18) vil få til sammen 77 representanter.

Aarebrot tenker slik: Bondeviks mindretallsregjering vil i første omgang fortsette, med støtte i 56 mandater.

Hvis Hagen deretter gjør alvor av sine trusler og feller Bondevik, går KrF ut av regjeringen.

Regjeringsoppdraget går deretter til Ap. Hvis Jens Stoltenberg ikke vil danne mindretallsregjering, åpner det for nye ark og fargestifter til.

– Når både høyresiden og Ap har gitt opp, åpner det for et helt nytt spill. Vi har en parlamentarisk situasjon som minner om bakgrunnen for Bondeviks første regjering. Sentrumspartiene kan forhandle budsjett begge veier, med støtte fra Ap eller Høyre, sier Aarebrot.

Han mener det fortsatt finnes romantiske forestillinger om sentrumssamarbeid i de tre mellompartiene.

– Ingen politikere vil selvsagt innrømme at dette er en mulighet i dag, så vi kan kalle det en plan C. Det triste for norske velgere, er at de nok en gang kan få en annen regjering enn den de stemte på, sier Aarebrot.