Sætre sier til VG at produksjonen av norsk olje og gass er så mye renere enn ellers i verden at det er et godt miljøargument for utbygging.

— Ja, det vil være bra for klimaet. Det er slik at verden trenger fossil energi i veldig mange år til, også innenfor 2-gradersscenarioer. Vi skatter også av våre CO2-utslipp og er en del av det europeiske kvotemarkedet, som gjør at vi bidrar til kutt andre steder, sier Statoil-sjefen. Han utelukker likevel ikke at miljøhensyn kan føre til at selskapet lar være å søke på letelisenser.

— Jeg utelukker ikke det, men vi mener det vi gjør for å få ned CO2-avtrykket gjør at det vil være en fordel at verden får norsk olje og gass, forklarer Sætre, som mandag ble vurdert som Olje-Norges tredje mektigste etter statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp).

Bellona-leder Frederic Hauge kjøper ikke Sætres argumentasjon og kaller den latterlig.

— Skal en videreføre den logikken, er Saudi-Arabias oljeproduksjon mer miljøvennlig fordi den i stor grad foregår på land, sier Hauge. Han lover kamp hver eneste dag dersom de politiske partiene legger opp til omkamp om Lofoten og Vesterålen. (©NTB)