Onsdag sikret Folketinget at Danmark beholder den nesten brune ledertrøyen i kappløpet om å behandle flyktningene aller dårligst. Med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratene sikret regjeringen hegemoniet som nordiske mestre i ufølsomhet, og de er blant favorittene også i europamesterskapet.

Til advarselen fra Dansk Psykolog Forening om at de strammere reglene for familiegjenforening kan føre til at flere barn får traumer, svarte utlendingsminister Inger Støjberg(V): Jeg er ingen psykolog.

Listhaugs viktigste forbilde

Det er hun ved Gud ikke. Men hun er Sylvi Listhaugs viktigste forbilde, og det gjør hennes hardhet også til et norsk problem. Listhaug sa til Aftenposten for en uke siden at hun er bekymret for sine egne barns fremtid. Hun fikk svar fra lederen av Røde Kors Ungdom, Espen Breivik, som skrev i samme avis at barn på flukt er barn vi skal være bekymra for. De er også våre barn. Dansk Redd Barna sier at den danske politikken kan sette barns liv og overlevelse på spill. Norske Redd Barna sier at midlertidig opphold for barn som kommer alene, er uakseptabelt. Men om språket er norsk eller dansk så snakker de for døve ører.

SVEN EGIL OMDAL Foto: Roald, Berit

Trond Giske var først ute, senere har Jonas Gahr Støre bekreftet at Arbeiderpartiet faktisk har valgt å være mer fremskrittsparti enn Fremskrittspartiet. Det er en håpløs strategi. Kampen om å være det minst attraktive landet i Europa kan ikke vinnes. Noen vil alltid finne ut hvordan forholdene for asylsøkerne kan bli enda verre.

Kan ransake flyktningene

Folketinget vedtok onsdag at danske politifolk kan ransake flyktningene og beslaglegge penger og verdigjenstander. En dansk konstabel sa til Dagens Nyheter i romjulen at han gjerne trekker gullplombene ut av tennene deres, hvis det er ordren. Det sier det meste at uttalelsen ikke vakte storm, bare beroligende forsikringer om at så langt er vi ikke kommet — ennå.

Organisasjonene mener at endringene i Utlendingsloven er i strid med retten til å søke asyl, og kan i sin ytterste konsekvens innebære at asylsøkere med beskyttelsesbehov kan bli sendt tilbake til forfølgelse, tortur og i verste fall død.

Røde Kors, Redd Barna, biskopene, Flyktninghjelpen, det er sivilsamfunnet som har overtatt rollen som opposisjon i det mest betente politiske spørsmål i vår tid. I disse dager får FNs høykommissær for flyktninger et varslingsbrev fra Amnesty, Helsingforskomiteen og NOAS, der Norge anklages for å bryte våre internasjonale forpliktelser. Organisasjonene mener at endringene i Utlendingsloven, som ble vedtatt i november med støtte både fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, er i strid med retten til å søke asyl, og kan i sin ytterste konsekvens innebære at asylsøkere med beskyttelsesbehov kan bli sendt tilbake til forfølgelse, tortur og i verste fall død.

I Tyskland har en jury av seks språkforskere valgt Gutmensch til årets uord i 2015. Gutmensch er den tyske varianten av godhetstyrann, et språklig herskegrep for å marginalisere og latterliggjøre de som i praksis forsvarer de påstått europeiske verdiene.

Fine, anstendige folk er blitt engstelige fordi myndighetene har fortalt dem at det er krise, og at vi derfor må suspendere den humane delen av asylpolitikken.

Sivilsamfunnet er håpet. Lotte Grepp Knutsen er et gutmensch, og hun har mange av samme sorten rundt seg. For noen dager siden skrev hun på bodø.nu om situasjonen i de lokale asylmottakene: UDI betaler driverne for tak over hodet, tre måltider om dagen, tilgang til vaskemaskin, bleier og sanitetsprodukter til kvinner (...) Når vinterkulda nå har lagt seg over Nord-Norge, og det er minus ti og kuling, er det frivilligheten som skaffer vintersko, boblejakker og ulluer.

Suspendere den humane delen av asylpolitikken

Mange er blitt redde de siste ukene. Fine, anstendige folk er blitt engstelige fordi myndighetene har fortalt dem at det er krise, og at vi derfor må suspendere den humane delen av asylpolitikken. Ingen i Arbeiderpartiets ledelse stemmer i den gamle strofen om å ta hverandre i hendene og holde.

Men det gjør de i Røde Kors, og deres kurver går motsatt vei av meningsmålingene til Ap. Mer enn 6000 mennesker meldte seg til tjeneste bare i september, seks ganger så mange som i en normal måned. I alt har 23.000 nye frivillige meldt seg, bare til denne ene organisasjonen.

Kommunene, som også gjør en fremragende innsats, får hardere bestemmelser fra regjeringen og finner liten støtte i Stortinget.

Men gikk ikke luften ut av ballongen syklistene kom over Storskog, etter terroren i Paris, og ikke minst etter masseovergrepene i Køln og andre byer? Den gjorde ikke det. Henvendelsene ble færre utover høsten, men i løpet av de to første ukene av desember registrerte Norges Røde Kors likevel dobbelt så mange nye flyktninghjelpere som vanlig. Pågangen fortsetter også i 2016. Når 10-åringen holder på å gå på veggen etter tre måneder i en campinghytte, er det Røde Kors som lyser opp dagen med en kortstokk og et vaffeljern. Idrettslaget som åpner idrettshallen. Kirka som inviterer til juletrefest, skrev Lotte Grepp Knutsen.

Ideologihistoriens skraphaug

Slik er det fra landsende til landsende. Kommunene, som også gjør en fremragende innsats, får hardere bestemmelser fra regjeringen og finner liten støtte i Stortinget. I stedet for utvetydige forsikringer om at de økte utgiftene vil bli kompensert krone for krone, slik det må være, får de tåkeprat og nye forespørsler.

Men hvis Ap-ledelsen vil gå i 1. maitog bak parolen: Streng mot de svake, blir det et glissent tog.

Men når Sylvi Listhaug skal finne ut hvordan vi kan integrere og utdanne de som er kommet, og de som uansett vil komme, vil hun oppdage at hun er helt avhengig av kommunene og sivilsamfunnet, av idrettslagene, kirken og Røde Kors. Av godhetstyrannene og deres mange organisasjoner. Noen av dem vil ha sitt utspring i arbeiderbevegelsen. Også dens æresbegrep; samhold og solidaritet, har vært forsøkt latterliggjort og kastet på ideologihistoriens skraphaug.

Sivilsamfunnet er ikke blind for de store problemene de store massene av flyktninger utgjør, eller for de sterkt problematiske sidene ved kvinnesynet i mange muslimske miljøer. Men hvis Ap-ledelsen vil gå i 1. maitog bak parolen: Streng mot de svake, blir det et glissent tog.