Hollywood-legenden Paul Newman gikk bort fredag 26. september, 83 år gammel. Han døde i sitt hjem i Westport i Connecticut etter halvannet års kamp mot kreften.Nå har Tom Cruise, som selv har blitt et stort Hollywood-ikon, skrevet et essay for å hylle en av USAs aller største filmikoner.

Teksten blir å lese i et kommende eksemplar av det amerikanske kjendismagasinet People, men noe av det Cruise har skrevet har allerede lekket ut. Ifølge nettstedet Female First skriver han:

«Jeg så på ham som en som var større enn livet. Men han hadde en evne til å få oss alle til å slappe av». (...) «Han kalte meg »Cruiser”, noen ganger «Kid». Vi tok oss tid til å henge sammen så snart anledningen bød seg”.

Cruise avslutter sin hyllest til Newman med følgende setning: «Livet hans vil alltid inspirere meg. Verden har mistet et ikon. Jeg har mistet et idol».

Newman var nominert til Oscar ti ganger og vant den gjeve statuetten i 1987 for sin rolle i «The Color of Money», der han spilte mot Tom Cruise. I tillegg ble han tildelt Æres-Oscar to ganger.

Newman spilte i over 60 filmer, blant annet «Katt på hett blikktak», mot Elizabeth Taylor, «The Hustler» — og ikke minst i «Butch Cassidy and The Sundance Kid» og «Stikket», begge i samspill med Robert Redford. (©NTB)