— Det vil blåse opp i storm langs kysten, men i hvilken grad er ennå ikke bestemt her. Vi følger prognosene, og kommer trolig ut med et nytt varsel i løpet av dagen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, Eldbjørg Moxnes, til Fædrelandsvennen.

Men en ting er klart som glass:

Hold på hatten.

- Ikke reis på fjelltur på lørdag, og opphold deg heller ikke for nær kysten, er meteorologens klare råd.

— Det kommer først et lavtrykk inn fredag med kraftig vestavind, som vil gi mest utslag vest for Lindesnes. Her kan det blåse opp i liten storm. Aust-Agder vil ikke merke dette lavtrykket i særlig stor grad.- Det blir nedbør med regn i lavlandet, og snø i fjellet, over 300- 400 meter, sier Moxnes.

Lørdag

Fredag kan det bli vestlig full storm med vind opptil 25 sekundmeter i Hordaland og Rogaland, og altså vest i Vest-Agder med vindkast på opp til 30- 35 sekundmeter.

Men fredagen blir bare forsmaken, ifølge meteorologen.

Lørdag ventes vestlig sterk storm opp til 30 sekundmeter, kanskje helt opp i orkans styrke med 33 sekundmeter og med vindkast på 35- 45 meter i sekundet på Vestlandet og i Vest-Agder

— Lørdag får vi inn et kraftigere lavtrykk, med hovedsenter nord for Stad. Det blir kraftig vind i hele fjellet, på Østlandet og Sørlandet, men mest på Vestlandet, sier Moxnes.

— Det blir mer omfattende, og selv om man vil merke det mest i Vest-Agder, så blir også Aust-Agder berørt, sier hun.Fortsatt vurderer meteorologene hvordan de skal klassifisere stormen.

— Det blir kraftig vind, men vi vurderer forløpende hva slags varsel vi skal sende ut. Altså om det blir et obs-varsel eller et ekstremværvarsel, sier hun.

— Uansett må folk ta forholdsregler når det blåser med slik styrke.

- Får vi orkan?

— Jeg tror ikke det blir orkan styrke på Agder, den kraftigste vinden kommer på Vestlandet. Men Agder vil få storm på utsatte steder, altså en plass mellom 22- 28 sekundmeters styrke.

Høye bølger

Det er to lavtrykk som treffer Sør-Norge fredag og lørdag. Meteorologisk institutt gikk tidlig onsdag ettermiddag ut med et varsel om økt overvåking for store deler av Sør-Norge disse dagene.

Det ble da meldt at lavtrykkene vil føre til både veldig høy vannstand, store bølger og kraftig vind, i det såkalte overvåkingsvarselet av fase A.

— Ytterst på kysten blir det voldsomt høye bølger. I tillegg til høy vannstand kan det gjøre skade langs kysten. Det er også en del tettsteder som ligger kloss ned til havet som kan få oversvømmelser, sa meteorolog Kristin Seter til yr.no.

Hun ber folk om å ta en ekstra sjekk av båter, nøst og løse gjenstander.

Både fredag og lørdag ventes høye bølger inn mot kysten. Lørdag og natt til søndag er det fare for ekstremt høy vannstand.