— Du kommer inn på scenen. Lyset er på deg. Det er stille og alle ser på deg. Du må gi alt. Du prestere.

Ole Tobias Tveit forklarer kicket med å stå på en teaterscene.

Han har stått der mange ganger allerede, tross sin unge alder.

— Jeg er ikke redd for å prøve det ukjente. Jeg liker å prøve nye ting. På en scene er jeg ikke redd for å gå utenfor komfortsonen, tvert imot, jeg finner mye glede i det. I vanlige sosiale situasjoner er jeg mer stille, men på scenen finner jeg en trygghet. Hvor den kommer fra er jeg usikker på, sier han.

— Kanskje jeg liker å ha litt press på meg. I sosiale settinger kan man la andre ta styringen, men på scenen har du ikke noe valg. Jeg driver også med musikk og er vant til å opptre for et publikum. Kanskje dette bare er noe jeg har i meg.

Pinky

På scenen finner jeg en trygghet. Hvor den kommer fra er jeg usikker på

Tveit begynte med teater etter å ha blitt bergtatt av en oppsetning av «Oliver Twist» på Agder teater. Han ble med i Kristiansand barne- og ungdomsteater, hvor han har lært å bli skuespiller. 19-åringen har nå blant annet roller i «Reisen til julestjernen» og «Brødrene Løvehjerte» på cv-en - og, ikke minst, Kaptein Sabeltann-karakteren Pinky.

— Det var veldig gøy å spille Pinky. For det første er det en stor opplevelse å spille i Kjuttaviga, Det gir et stort kick å spille for så mange. Jeg savner det, og er veldig glad for at jeg fikk oppleve det. Dessuten var Pinky en karakter som passet meg godt. Han ivrer etter å bli sjørøver og seile med Kaptein Sabeltann på de syv hav. Han er en gutt med store mål, som gjør alt han kan for å nå dem, sier Tveit.

Usikkert

Han er ikke hundre prosent sikker på at han ender opp som skuespiller. Men etter endt militærtjeneste ønsker han å prøve seg på teaterhøgskolen. Og han er forberedt på tøffe utfordringer.

Dette er et yrke som er rikt på opplevelser, og jeg tror det er gøy å gå utenfor A4-livet

— Det er et usikkert yrke, men sånn er det bare. Jeg kommer til å gi alt. Det er flere som sier at jeg ikke bør bli skuespiller, fordi det er så usikkert, men jeg tror det er bedre å drive med noe man synes er gøy enn å gjøre det trygge. Familien min er også opptatt av at jeg skal trives med det jeg gjør.

— Å være skuespiller høres ut som en tilværelse langt utenfor A4-normen - og med lange dager...?

— Det blir mye jobb, men det er jeg vant til. Jeg har alltid hatt mye å gjøre, så det kommer jeg til å trives med.

Stort

-Jeg kommer til å gi alt, sier skuespiller Ole Tobias Tveit, som satser på teaterhøgskolen etter å ha fullført militærtjenesten. Foto: Reidar Kollstad

Tveit har også prøvd seg i filmformatet, blant annet i Sabeltann-serien «Kongen på Havet». Han sier det er stor forskjell på å jobbe med film og teater.— På en teaterscene handler det om å kunne uttrykke seg stort. På film gjelder det å gå inn i seg selv og finne følelsene. Det er en helt annen måte å jobbe på, og jeg synes nok teater er gøyest akkurat nå. Der kan du kommunisere med publikum og få en umiddelbar reaksjon fra dem. Det samme vil ikke skje når du spiller inn en film, sier skuespilleren, og forklarer at det er en lang prosess å bli kjent med rollefigurene sine.

Frihet

Det mest interessante er å gå utenfor seg selv og finne på litt absurde ting

— Når vi har et stykke må vi skrive en selvbiografi om karakteren vi spiller. Man må skape karakteren - alt fra hvordan foreldrene er, til hvor han gikk på skole. Og så er det viktig å ikke bare huske replikkene, men å finne en forståelse bak hver av dem, en mening bak hver replikk. Skuespilleren skal vite alt om karakteren sin og prøve å bli kjent med ham, sier Tveit, som liker aller best roller hvor han kan gå i helt nye retninger.

— Det mest interessante er å gå utenfor seg selv og finne på litt absurde ting. Gjøre ting man ikke ville gjort til vanlig. Det ligger en frihet i det å åpne seg helt opp, bruke stemmen og utfolde seg.

— Blir man bedre kjent med seg selv når man jobber på den måten?

— Ja, og jeg tror mange kunne hatt godt av det. Mange tør ikke åpne seg ordentlig, men står du på en scene så må du det. Man finner nye sider ved seg selv hele tiden, og det er en positiv ting.