Halvannet år etter at de brøt det offentlige tabuet og synliggjorde den alvorlige sykdommen, er ekteparet klar med en bok der de deler sine opplevelser fra et sterkt samliv. Det var aldri noe alternativ til å være åpen. — Vi har knapt nok hatt noen negative tilbakemeldinger. Vi har møtt stor sympati og folk som bryr seg. At Jan Henry ga alzheimer et ansikt har vært en positiv opplevelse for oss, sier Laila Lanes til NTB.

Oppmerksomheten var voldsom da de i mars i fjor valgte å fortelle om diagnosen. At det var den tidligere fiskeriministeren og en av de mest markante nordnorske skikkelsene i norsk samfunnsliv som ble rammet av alzheimer, har sine sider.

I boken tar Laila Lanes et oppgjør med hvordan fagfolkene ved det tyngste medisinske fagmiljøet i Nord-Norge ga ulne svar og var mest opptatt av diskresjon og skjerming da ektemannen ble utredet for sine tiltakende problemer.

— Vi ville ikke ha noen spesialbehandling, og skjønte ikke at det var så mye skam rundt alzheimer. Fordi Jan Henry var så kjent, var de opptatt av å skjerme ham. Men det viste seg ikke å være rare spesialbehandlingen. For kort tid etter gikk ryktene om at Jan Henry led av alzheimer, sier Laila Lanes. (©NTB)