Den 34 år gamle skiensjenta, søster av tidligere verdensmester (1995) Monica Valen, testet positivt på det forbudte stoffet koffein i forbindelse med et UCI-ritt i Spania. B-prøven er sendt til analyse og foreligger trolig først om noen dager.Ifølge en pressemelding fra NCF viser analysen av A-prøven et konsentrat av koffein på 14,5 mikrogram per milliliter. Øvre tillatte grense er 12,0. Forhåpentlig finnes det en fornuftig forklaring på dette, og i så fall håper jeg vedkommende blir frikjent, sier sportssjef Svein Gaute Hølestøl til NTB.

Koffein er definert som prestasjonsfremmende og finnes blant annet i vanlig kaffe, i flere typer energidrikker og i konsentrert pilleform.

Valen har selv teorier på hva som kan ha skjedd. Blant annet utelukker hun ikke at det kan være gjort feil under analysen av prøven.

Jeg må ha vært unormalt dehydrert denne dagen, ettersom jeg tilførte svært lite væske under løpet. Dette i kombinasjon med at det viser seg at spansk kaffe ofte er langt sterkere enn den vi drikker i Norge, har gjort konsentrasjonen av koffein i urinen uvanlig høy, uttaler Valen i en pressemelding.

Selv ansvarligSportssjefen fikk vite om den positive prøven for noen dager siden, og han har vært i kontakt med Valen i ettertid.

Utøveren hadde en forklaring på hva som er skjedd, forteller Hølestøl.

Alle utøvere er til sjuende og sist selv ansvarlige for hva de putter i seg. Vi er veldig klare på det i NCF, legger han til.

I henhold til vanlig prosedyre vil B-prøven være klar om kun få dager. Kort tid etterpå vil en ekspertgruppe nedsatt av Norges Idrettsforbund samles for å vurdere på det skal legges ned påtale i saken.

Sist forbundet var rammet av en dopingsak, var da to ikke-profilerte ryttere testet positivt på koffein for to år siden.

Anita Valen har vunnet tre NM-gull hittil i karrieren. Hun er regjerende norsk mester i landeveissykling og gateritt. Under VM i belgiske Zolder i fjor ble 34-åringen beste norske amatør med 27. plass i temporittet.