Avtroppende sentralbanksjef Mervyn King dro fredag til Churchills tidligere hjem Chartwell i Kent i Sør-England der han offentliggjorde nyheten.

Den nye 5-pundseddelen (verdt cirka 45 kr) med Churchill-portrettet skal etter planen settes i omløp i 2016. ## Krigshelt

På seddelen skal også Churchills berømte erklæring fra våren 1940 — «jeg har ikke annet å tilby en blod, hardt arbeid, tårer og svette» - stå sammen med portrettet.

Sjefen for Bank of England omtalte Winston Churchill (1874-1965) som «en virkelig stor britisk leder, taler og forfatter».

— Fremfor alt var han en helt for hele den frie verden, sa King til medlemmer av Churchills familie som var til stede da han kunngjorde beslutningen.

Berømt fotografi

Portrettet som skal pryde 5-pundseddelen er en gjengivelse av portrettet som den armensk-canadiske fotografen Yousuf Karsh tok av Churchill i Ottawa i Canada i 1941. Det er ikke første gang Churchill avbildes på britisk valuta. På 1960-tallet prydet han 5-skillingmynter.

Bildet av dronning Elizabeth står på alle pundsedler, mens det er bilder av britiske berømtheter eller oppfinnelser på den andre siden av seddelen.

Nobelprisvinner

King, som går av som sentralbanksjef 1. juli, har i sin periode skiftet ut to pundsedler: Økonomifagets grunnlegger, den skotske filosofen Adam Smith, preger den nye 20-pundseddelen, mens et bilde av de første dampmaskiner er gjengitt på 50-pundseddelen.

Churchill var statsminister under den annen verdenskrig og ledet sitt land til seier over Nazi-Tyskland. I 1953 fikk han Nobelprisen i litteratur for sine historisk verker, bl.a. om den annen verdenskrig og det engelske språk.

Churchill erstatter fengselsreformatoren Elizabeth Fry (1780-1845) som er avbildet på dagens 5-pundseddel.