GEPARDENES RIKE: Her kommer gepardenes 13 mål store område rundt andedammen helt sør i parken. Til sammenligning har løvene til venstre "bare" fem mål. Det blir gangbro for publikum gjennom området som er delt i flere hegn. Foto: Illustrasjonsfoto Dyreparken

KRISTIANSAND: — Det blir gøy å vise fram verdens raskeste dyr, som kan løpe over 100 km/t, uttaler dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot til Fædrelandsvennen.

Innen neste sommersesong åpner en ny Afrika-avdeling på 13 mål, der fire geparder kan sette fart i lange klyv. Til sammenligning har løvene "bare" fem mål.

SLANK MED LANGE BEIN: Verdens raskeste pattedyr trives normalt best i Afrika sør for Sahara, som her i Kenya. Nå skal Dyreparken få dem til å trives i Kristiansand. Foto: Ole Bernt Frøshaug

Anlegget til 10 millioner kroner blir opparbeidet rundt andedammen og dagens lekeplass ved stormberget, som flyttes opp til Vaffelstua. Skomakergata må vike.— Litt som med løvene og tigrene gjelder det å få dyrene til å trives først. Deretter vil vi aktivisere og fôre dem foran publikum, forklarer Aamot.

Gjerdene behøver bare å være et par meter høye fordi gepardene er elendige klatrere.

Kresne på partner

Årsaken er at de er skapt for fart, og de makter ikke – som for eksempel tigeren – å trekke inn klørne. Til gjengjeld får de godt grep på bakken, og toppfarten skal være rundt 110 km/t når de er sultne nok.

— Vi har vært og kikket på anlegget ved dyreparken i Borås. Mest sannsynlig kommer de derfra, og vi håper de er på plass en måned før åpning i mai/juni, forteller faglig leder Rolf-Arne Ølberg i dyreavdelingen.

Via den europeiske dyreparkforeningen, som fordeler dyr mellom parkene, er det blinket ut tre hannbrødre som ble født i Borås før jul.

PLANLEGGER AVKOM: Så fort de fire hannene har funnet seg til rette, vil Dyreparken tenke neste kull. Året etter ønsker de å få en hunn på plass og deretter små gepardnøster. Foto: Ole Bernt Frøshaug

De blir hos moren til 18 måneders alder, før de vender snuten mot Sørlandet sammen med en åtte år gammel hann fra samme dyrepark.Dyreparken planlegger nye kull, men den første hunnen ankommer først året etter. Som hos mennesket er enkelte kattedyr, spesielt gepardene, mer kresne enn andre.

— De er litt mer selektive på partner, derfor må vi ha flere hanner slik at hunnen har litt å velge i. For løver og tigere er det mye lettere å få klaff. Sånn sett er gepardene litt mer kompliserte, men samtidig fantastisk fascinerende, opplyser Ølberg.

Leker gjerne i snøen

Og som andre katter liker geparden å ligge ned og slappe av, med mindre noe beveger seg eller et stykke kjøtt passerer foran snuten. Den er også mest aktiv på dagtid.

- Vil folk kunne observere den i høy fart?

— Vi skal legge til rette for aktiviteter, at de har noe å løpe etter så de får vist seg fram. Det er godt for geparden å trimme, de kan også være ute om vinteren og leke i snøen, svarer Rolf-Arne Ølberg.

Det myndelignende dyret blir ofte forvekslet med leoparden, som er vesentlig kraftigere og tettere bygd – og blir parkert ettersom den lunter av gårde i 60 km/t.

Gepardenes hjem blir plassert på historisk grunn. Den opprinnelige Dyreparken ble anlagt rundt andedammen i 1965, og siden har området stått nokså urørt.

Klargjør for neshorn

Gepard er ikke eneste dyr som har stått på Dyreparkens ønskeliste i flere år. Nå byr det seg en mulighet for det fryktinngytende neshornet, som kan veie et par tonn og være hissig hvis det har stått opp på feil fot.

— Vi bygger uteanlegget med mulighet for å ta i mot neshorn på sikt. De fungerer godt sammen med gepard, og holder seg stort sett på egenhånd. For begge artene er det fint at det skjer litt i anlegget, opplyser faglig leder Rolf-Arne Ølberg i dyreavdelingen.

Neshornet trenger en svær stall, en investering som først vil komme om noen år.

- Hvorfor neshorn?

— De er helt fantastiske å jobbe med, utrolig spesielle og fascinerende dyr som vil fungere fint hos oss. Så vi har absolutt lyst til å overta noen dyr fra en park i Europa.