OSLO: Bistandsadvokaten sier fredagen var en ufattelig tung dag for de berørte, men at mange var forberedt på det som skulle komme fram i retten.

– En del av mine klienter visste hva som ville komme fram. De var forberedt på budskapet. Likevel ønsket de med respekt å vise at det er retten som bestemmer, sier Larsen til NTB.

Hun karakteriserer rettssakens femte dag som den tøffeste dagen hittil for sine klienter, men tror det som kommer kan bli enda verre.

– Når ungdommer kommer i vitneboksen, når «normale folk» skal forklare seg om det som skjedde på Utøya blir det mer virkelighetsnært. De bruker vanlige begreper om det de opplevde, sier bistandsadvokat Larsen.

Stille gråt

Detaljene fra Utøya ble brettet ut i tingrettssalen fredag. De etterlatte gråt stille over den følelseskalde framføringen fra Breivik selv. Noen forlot rettssalen før dagen var slutt. Andre søkte trøst hos hverandre.

– Jeg er ikke overrasket over reaksjonene. Rettssalen skaper en helt spesiell ramme rundt sterke opplevelser og følelser. Jeg er svært imponert over måten som de etterlatte og overlevende har møtt denne rettssaken og Behring Breiviks rystende forklaring på, sier Harald Stanghelle i mediegruppa til NTB.

Han sier det var en ubegripelig sterk opplevelse for dem som fulgte rettssaken, og at en bare kan ane hvordan det må ha vært for de etterlatte og overlevende da Breivik skildret hvordan han drepte 67 forsvarsløse ungdommer på Utøya.

– Det vi opplevde i retten fredag har vi aldri opplevd i en straffesak tidligere, at en massedrapsmann nærmest guider retten rundt i sin egen massakre, sier Stanghelle, som er leder i Norsk Redaktørforening og politisk redaktør i Aftenposten.

For drøyt

Støttegruppene etter 22. juli hadde hver dag i forrige uke holdt pressekonferanse etter rettsdagen. Sist fredag ble den avlyst. Påkjenningen det var å høre om nedslaktingen på Utøya og planleggingen av det første terrorangrepet i Norge etter krigen, ble for stor for de berørte.

I den første uken av rettssaken har det vært opp mot 200 pårørende til stede i Oslo tingrett. I sal 250 under fredagens rettsmøte forklarte Breivik seg i detalj, og med en kartskisse til hjelp, om hvordan han skjøt og drepte ungdommene på Utøya. Selve gjennomgangen tok nærmere 80 minutter.