OSLO: Det har kommet sterke reaksjoner etter at Helsedirektoratet sa nei til ipilimumab mot føflekkreft og abirateron mot prostatakreft fordi de var for dyre og hadde for begrenset effekt.

Ingen av medisinene kurerer kreften, men har lindrende effekt for mange brukere.

Direktoratets egen ekspertgruppe gikk inn for at medisinene likevel skulle tas inn i nasjonale retningslinjer for kreftbehandling.

– Løfterik

Støre sier tirsdag tilNRKat det skal startes et forskningsprosjekt om ipilimumab som skal gå over fem år.

– Det spesielle med denne medisinen er at den er løfterik, men vi vet ikke hvem som har nytte av den, sier Støre, som nå vil nedsette et utvalg som skal se på medisinbruken.

– Vi skal bruke de riktige ressursene på de riktige medisinene, sier helseministeren, som fastslår at pasienter som trenger dette legemiddelet, skal få det.

Legemiddelet abirateron mot prostatakreft er ikke omfattet av den nye studien.

– Dette legemiddelet har vi mer kunnskap om. Det er allerede i dag anledning til å søke om individuell refusjon for abirateron, sier Støre i enpressemelding.

– Vanskelig

Helseministeren sier debattene om nye medisiner er vanskelige, men viktige. Han er derimot opptatt av at også svakere grupper skal bli sett, og vil sette ned et offentlig utvalg som skal utrede hvordan helsetjenestens ressurser bør prioriteres i framtiden.

– Vi skal bruke mye på helse i Norge, men vi er også nødt til å prioritere. Vår evne til å prioritere handler også om vår evne til å se de svakeste – de som har behov, men som ikke får oppmerksomheten, sier helse— og omsorgsministeren.