Volkswagen innrømmet i fjor å ha installert programvare som skjuler de reelle utslippene fra kjøretøyene, på flere hundre tusen dieselbiler.

Saken mot 62 år gamle James Robert Liang fra California går for en føderal domstol i Detroit, og tiltalen fra 1. juni ble offentliggjort fredag. Ifølge tiltalen bidro ingeniøren på et tidlig stadium til å utvikle dieselmotorene som var utstyrt med ulovlig programvare, slik at de besto utslippstestene.

— Liang har innrømmet at han og hans medhjelpere visste at VW markedsførte sine dieselbiler til det amerikanske folk som «ren diesel» og miljøvennlige, heter det i en uttalelse fra det amerikanske justisdepartementet fredag.

Liang samarbeider nå med de amerikanske etterforskerne som forbereder et rettsoppgjør i kjølvannet av Volkswagen-skandalen. Han har erkjent straffskyld for blant annet bedrageriforsøk, samt brudd på den såkalte ren luft-loven.

Den tyske bilgiganten må som følge av utslippsjukset belage seg på å betale flere millioner dollar i bøter, erstatning og forlik for å ha brutt miljø- og forbrukerlovgiving verden rundt. (©NTB)