KRISTIANSAND: — Det er høy digital kompetanse i klasserommet, den har bare flyttet fra den ene siden av kateteret til den andre. Derfor er det viktig at man som voksenperson diskuterer verdier og grensesetting med de unge. Lærerne må virkelig bidra til å sette dagsorden på dette området, sier justisminister Grete Faremo når Fædrelandsvennen spør om hva hun tenker om de nye ordensreglene som politikerne i Kristiansand vil innføre.

Hun omtaler forslaget om fotoforbud i Kristiansand-skolene som spennende. Forslaget, som er et ledd i kampen mot mobbing, skal sørge for at elevene ikke blir fotografert uten samtykke.

— Kampen mot mobbing er kjempeviktig. Både foreldre og personer i en profesjonell funksjon må sikre at vi har et godt forebyggende arbeid, sier hun.

Tipunktsplan

Under årets landsmøte presenterte Arbeiderpartiet en tipunktsplan mot mobbing. Forslaget omhandler både helse-, skole— og justispolitiske tiltak.

— Dette vil styrke rettssikkerheten for de som utsettes for mobbing. Vi foreslår en lovendring som innebærer en delt bevisbyrde mellom mobber og mobbeoffer. Det vil da bli lettere for den som har blitt mobbet å bevise at han eller hun faktisk er blitt mobbet. Vi vil også forlenge foreldelsesfristen fra to til fem år, sier Faremo.

Siden 2011 har to skoler i Vest-Agder blitt dømt til å betale erstatning til mobbeofre som ikke fikk den oppfølgingen retten mente de hadde krav på. Faremo sier at disse to dommene har gjort inntrykk på henne.

— Jeg kan ikke tenke meg at noen er uberørte av disse historiene. De gjør sterkt inntrykk også på meg. Dommene har ikke hatt en direkte betydning for vårt forslag, men de viser jo at det er på høy tid at vi styrker regelverket, sier Faremo.

Nettmobbing

— I det siste har det vært mye snakk om nettmobbing. Hvilke tanker gjør du deg om dette?

— For en stund siden la vi fram en proposisjon hvor vi slår fast at chat-rommet også er et offentlig rom. Det var jo dette Høyesterett plutselig trakk i tvil da de ikke avsa en fellende dom mot bloggeren som fremsatte trusler på nett. Det var tankevekkende og vi la derfor fram dette forslaget for å rydde den tvilen av veien, sier Faremo.

— Hvor viktig er det å forholde seg til det digitale rommet i skolesammenheng?

— For samfunnet er det viktig å ha sterk oppmerksomhet rundt det virtuelle rommet, slik at vi kan trygge våre barn. Det virtuelle rommet er i dag like viktig som det virkelige. Som justisminister har jeg vært opptatt av ny teknologi. Den gir en mulighet for økt kriminell aktivitet, men samtidig får også politiet en bedre mulighet til effektiv kriminalitetsbekjempelse. Fremover skal vi gjøre mye mer på dette området, slik at vi evner å jobbe smartere og bedre, sier Faremo.