Karakterer fra 5. klasse er et av forslagene som har skapt mest bølger i denne valgkampen. Både Høyre og Frp skriver i sine programmer at de vil innføre karakterer fra slutten av barneskolen.

Men det er likevel langt fra sikkert at det blir innført karakterer i noen fag for alle elever fra 5. klasse på barneskolen de neste fire årene.

Etter det Aftenposten forstår, er dette et krav Høyre ikke vil ha noe imot å fire på for å komme sentrumspartiene i møte. Dette gjelder enten KrF og Venstre skal sitte i regjeringen eller være uformelle støttepartier for en Høyre/Frp-regjering.

Både KrF og Venstre er klart imot karakterer i barneskolen, mens Frp er for. En mulig løsning kan være å skyve innføringen ut i en uviss fremtid ved å gjennomføre diverse utredninger. En annen mulighet er å si nei til karakterer fra 5. klasse nasjonalt, men åpne for lokale forsøk i kommuner som ønsker dette.

Stemte imot

På Høyres landsmøte i mai vant tilhengerne av karakterer fra 5. klasse en knapp og overraskende seier — mot sin egen programkomité ledet av Bent Høie og stemmen til Høyre-leder Erna Solberg.

Også Høyres utdanningspolitiske talsperson Elisabeth Aspaker sier til Aftenposten at hun stemte imot innføring av karakterer fra 5. klasse.

Hun ville heller åpne for lokale forsøk med karakterer fra 5. klasse i kommuner som ønsker dette.

— Jeg støttet det andre forslaget. Men når vi har fått et program som sier at vi vil innføre karakterer fra 5. klasse er det dette vi tar med oss inn i regjeringsforhandlingene, sier Aspaker.

- Er dette et krav dere vil prioritere høyt å få gjennomslag for?

— Vi har en ting i vår skolepolitikk som har førsteprioritet, og det er etter- og videreutdanning av lærer. Ut over det det har vi ingen rangering av skolepolitikken vår.

Mulig fra 2015

Høyres forslag går ut på at det skal innføres tallkarakterer i norsk og matematikk fra 5. klasse. På 6. eller 7. trinn skal dette utvides med karakter også i engelsk.

- Når er det realistisk å innføre karakterer i barneskolen, om Høyre får gjennomslag for dette?

— Jeg tror det er som er realistisk er å ta sikte på høsten 2015. Det må gjøres et utredningsarbeid først, og endringen må inn i vurderingsforskriften. Lærere må kurses og forberedelsene skal være så grundige at vi vet at dette blir vellykket når vi setter i gang, sier Aspaker.

Oslos skolebyråd Torger Ødegård og flere andre Høyre-styrte kommuner har ivret sterkt for å komme i gang med lokale forsøk med karakterer fra slutten av barneskolen, men Kunnskapsdepartementet har til nå satt foten ned for dette. Aspaker vil ikke svare på om Høyre vil åpne for lokale karakterforsøk med en gang de kommer inn i regjeringskontorene.

— Det vil eventuelle regjeringsforhandlinger avklare, sier hun.