— Samlet bidrar ikke budsjettet til at rentene kan gå ned så raskt og så mye som nødvendig. Det er utelukkende offentlige utgifter som nå økes når regjeringen øker oljepengebruken med 15 milliarder kroner, mens vi vet at for eksempel målrettet skattelette er et mer effektivt virkemiddel, mener Lars Sponheim.Leder av energi- og miljøkomiteen Gunnar Kvassheim (V) mener regjeringen bryter med klimaforliket i statsbudsjettforslaget.

— Klimaforliket bygger på at regjeringen skal komme med et alternativ til ordningen med grønne sertifikater som skal være like omfattende og ambisiøst som en ordning med grønne sertifikater. Det gjør det ikke. Det som foreslås er ikke i nærheten av å imøtekomme behovet og det som er avtalt. Resultatet vil bli fortsatt kø av gode prosjekter som ikke blir realisert, legger Kvassheim til.

Sponheim mener regjeringen bryter med det viktigste løftet i Soria Moria-erklæringen.

— Selv om regjeringen nå bruker 14 milliarder mer fra pensjonsfondet, er det en rekke løfter som ikke blir oppfylt. Det største og viktigste løftebruddet er at fattigdommen heller ikke denne gangen blir utryddet. Noen hundrelapper ekstra til de fattigste vil ikke gjøre store endringer for dem med lavest inntekt og størst problemer, sier Sponheim. (©NTB)