Drama/krigsfilm

NORGE 2016

9 år

«Kongens nei» er basert på boken med samme navn av Alf R. Jacobsen, og tar for seg tre svært dramatiske døgn i april 1940. Norge ønsket å holde seg nøytrale i krigen, men Hitler vil ha Norge og har satt i gang en dristig plan. Alt Norge må gjøre er å skrive under på at landet overgir seg fredelig, så vil Tyskland respektere Norges uavhengighet. Ellers blir det blodbad.

Regjeringen skjelver i buksene og flere av dem ønsker å si ja til avtalen, som også innebærer at kong Haakon Vll (Jesper Christensen) må utnevne Vidkun Quisling, som har begått statskupp, til statsminister. Men kongen står fast som en demokratiets klippe. «Nei», svarer han.

Dette var i realiteten en krigserklæring , og en uvanlig inngripen av kongen i en politisk prosess.

Regissør Erik Poppe («Tusen ganger god natt», «Hawaii Oslo») viser igjen en spesiell evne til å beskrive dramatiske og store hendelser på en nær og intim måte. Gjennom å følge kong Haakon tett, i samspill med barnebarna, gjennom hans fortrolige samtaler med sin sønn (Anders Baasmo Christensen), og når han er helt alene tynget av sitt store ansvar, gjør at han blir mer menneskelig. Filmens avslutning trekker litt ned med en tam klem på et kontor, men ellers er dette en svært vellaget og fengslende film på alle måter.