Den femte runden med atomsamtaler ble avsluttet fredag, om lag en måned før den midlertidige avtalen utløper 20. juli og en ny, permanent avtale etter planen skal være på plass.

Forhandlingsrunden ble avsluttet uten at partene klarte å bli enige om et avtaleutkast, og det gjenstår svært mye før en ny avtale er klar, sier den amerikanske forhandlingslederen Wendy Sherman.

— Det er usikkert om Iran er rede til å ta nødvendige skritt for å forsikre verden om at landets atomprogram har så fredelige hensikter som avtalen risser opp, sier Sherman og legger til at det er stor avstand mellom partene og sterk uenighet om en rekke punkter.

En annen amerikansk tjenesteperson sier at de seks landene som forhandler med Iran, det vil si Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia samt Tyskland, er enige om kravet om at Iran må redusere antall sentrifuger som brukes til å anrike uran. Den såkalte P5+1-gruppen er også samstemte i flere andre krav til Iran

Representanter fra P5+1-gruppen skal møtes i Brussel 26. juni for å forberede den sjette samtalerunden med Iran, som etter planen starter 2. juli. (©NTB)