På bildet rekker Annabel van den Wijngaard opp hånda for å fortelle hvor dumt hun synes det er at Trond Giske kom alene til skolen i Vennesla.

— Bare tull

— Jeg reagerer fordi skolen skal være nøytral sone, og hvorfor kommer du da helt alene for å påvirke oss. Det er jo bare tull fra rektors side å godta dette, sa den engasjerte eleven da ordet ble gitt fritt.

Aps Trond Giske svarte at han forsto spørsmålet godt, og at han forutsetter at skolen inviterer alle partier til skoledebatt.

Annabel van den Wijngaard fulgte opp med å kritisere hele valgsystemet som gir ungdom så stor medinnflytelse. Hun mener man skal ha vært ute i arbeid før man kan få stemmerett.

Giske svarte at ungdommen skal leve lengst i landet, og derfor er det svært viktig at ungdom stemmer og påvirker.

I foredraget sitt noe før hadde Giske gitt eleven delvis rett. Han sa at Ap «selvsagt er det beste partiet», men at det ble urettferdig å snakke mer partipolitikk siden andre partier ikke var til stede.

Avviser kritikken

Det var Vennesla Aps ordførerkandidat Berit Kittelsen som ordnet et arrangement ved sin egen arbeidsplass på Vennesla videregående skole. Giske talte i elevkantina før han hadde lunsj med lærerne på lærerværelset.

— Det er ikke tilfeldig at Giske er her, men det er tilfeldig at han er eneste rikspolitiker, sier Kittelsen og avviser at noe kritikkverdig er skjedd.

Det gjør også rektor Thorkild Odd Haus, som sier Giske kom for å snakke om engasjement generelt og at ingen skole i Norge vil nekte besøk av lederen for Stortings utdanningskomité.

— Jeg opplever at han holdt et godt innlegg om viktigheten av å engasjere seg, sier Haus.

Giske snakket om valg og demokrati og at alle må bruke stemmeretten. Han ba elevene engasjere seg i partipolitikk også.

— Tenker du på å stemme Ap, meldt deg inn i AUF. Tenker du på å stemme KrF, meld deg inn i KrFU. Tenker du på å stemme Venstre, meld deg inn i Unge Venstre. Men hvis du tenker på å stemme Frp, tenk deg om en gang til, sa Giske.

Etterpå beklaget han at han kom med en dårlig spøk, siden Frp ikke kunne forsvare seg.

Bak i salen satt andreklassingene Karoline Tveit og Vilde Odland. De var ikke opptatt av om de ble påvirket.

— Politikerne snakker om ting som ikke angår oss. Det oppleves ganske uinteressant med hele valgkampen, sa de.

Langt flere helsesøstre

På skolemøtet i Vennesla lanserte Vest-Agder Ap en stor satsing på skolehelsetjenesten.

  • Tenker du på å stemme Ap, meldt deg inn i AUF. Tenker du på å stemme KrF, meld deg inn i KrFU. Tenker du på å stemme Venstre, meld deg inn i Unge Venstre. Men hvis du tenker på å stemme Frp, tenk deg om en gang til.

  • Jeg opplever at han holdt et godt innlegg om viktigheten av å engasjere seg

  • Politikerne snakker om ting som ikke angår oss. Det oppleves ganske uinteressant med hele valgkampen.

Aps fylkesordførerkandidat lover en helt annen satsing på skolehelsetjenesten i videregående skole i Vest-Agder med Ap i førersetet. Det gleder Trond Giske og AUFs Kai Steffen Østensen. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Elevene er ikke dårlige eller ute av form tirsdager eller torsdager. Skolehelsetjenesten må se dem hele uka - og derfor må vi ha flere helsesøstre, sa fylkesordførerkandidat for Ap Randi Øverland.Det er kommunene som betaler for skolehelsetjenesten i fylkets skoler, men Aps ordførerkandidater har forpliktet seg til et løft - hvis de får makt.

Trond Giske, leder av Stortingets utdanningskomité, mener Norge trenger en norm som sikrer god skolehelsetjeneste på alle skoler. Han roser Vest-Agder for å satse på egenhånd.

— Frafall i skolen handler vel så mye om mobbing, seksualitet, spiseforstyrrelser, depresjon og psykiske lidelser som fagene. Derfor er dette så viktig, sa Giske

Slik vil Ap satse på helsesøstre:

Vennesla vgs øke fra 90 til 100 prosent.

Flekkefjord vgs fra 70 til 100 prosent.

Lista/Eilert Sundt vgs fra 65 til 100 prosent.

Kvinesdal vgs fra 60 til 100 prosent.

De fire skolene i Kristiansand skal samlet få sju helsesøstre, mot dagens 5,8

Søgne, Sirdal, Byremo og Lyngdal skal hver seg få helsesøstre i 50 prosent stilling.