Det fins mange ulike ledelsesformer som gir ulikt utslag for hvordan folk trives på jobb. Den mest ødeleggende formen for ledelse er når sjefen er av den passive typen som lar det skure og gå uten å ha interesse for resultater, mennesker eller oppgaver.

Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), BI og Universitetet i Bergen har nylig gjennomført en undersøkelse som viser hvordan konstruktiv ledelse, la-det-skure (laissez-faire)-ledelse eller tyrannisk ledelse kan påvirke ansattes trivsel over tid.

Destruktive ledertyper

— Tidligere har undersøkelser av denne typen satt fokus på lederes muligheter og evner til å ivareta de ansattes trivsel og velvære samtidig som de sørger for at bedriftens oppgaver blir godt utført. Men det har vært lite fokus på hvordan destruktive typer ledelse rammer medarbeidere og organisasjoner på en negativ måte og over tid, sier forsker ved STAMI, Morten Birkeland Nielsen.

Han har vært med på å utføre to ulike studier, begge ble gjort i to omganger, den første med seks måneders mellomrom, den andre med to års mellomrom.

— Når vi kan sammenligne hva folk svarer på et gitt tidspunkt med hva de svarer på samme spørsmål så lenge som to år etter, gir det svarene mer troverdighet. Vi får undersøkt om holdningen deres til lederen har endret seg over tid. Og hva de ulike lederstilene har å si for jobbtilfredsheten på sikt.

Overraskende funn

Det som overrasket forskerne mest ved resultatet var at de ikke fant noen sammenheng mellom jobbtilfredshet og konstruktiv lederstil. Denne lederstilen er forbundet med en som motiverer og oppmuntrer sine ansatte og gir klare mål og oppgaver.

— Å ha en god leder øker ikke trivselen over tid. Noe som kan tyde på at ansatte tar en god leder for gitt så lenge han eller hun gjør jobben sin, mener Nielsen.

Sagt på en annen måte: man kobler ikke god ledelse med trivselen på jobben, like lite som man tenker på lønn som en viktig faktor for trivsel. Vel og merke om man er fornøyd med lønnen man får. Både lønn og ledelse ser ut til å være av de ting som for de fleste bare utgjør en naturlig del av det hele.

Høyere risiko for sykefravær

Det betyr altså ikke at god ledelse ikke er verdsatt eller viktig for ansattes trivsel på jobb.

— Når det gjelder jobbtrivsel er det mange ulike faktorer som spiller inn, sier Cecilie Aagestad, seniorrådgiver og forsker ved STAMI.

Hun har tidligere gjort undersøkelser som viser at det er 50 prosent høyere risiko for høyt sykefraværsnivå på arbeidsplasser der ansatte opplever lite støttende lederskap.

— Motsatt viser blant annet en nylig norsk studie at støtte fra nærmeste leder er en beskyttende faktor mot mentale helseplager. I en dansk studie fant man at god ledelseskvalitet reduserer risikoen for sykefravær, sier hun.

— Tillit, respekt og tilbakemeldinger fra en sjef er faktorer som har en positiv effekt på det psykososiale arbeidsmiljøet og er med på å forebygge fravær

La-det-skure-sjefen er verst

I den andre enden av skalaen finner vi den destruktive la-det-skure-lederen.

– Resultatene fra vår undersøkelse viser at det er en klar sammenheng mellom denne type lederstil og jobbtrivsel, sier Morten Birkeland Nielsen, og påpeker at det over lang tid er denne lederstilen som har mest negativ innvirkning på folk flest.

Det vil si ledelse som kjennetegnes av utydelighet, uklare mål og få tilbakemeldinger sliter mer og mer på trivselen hos de ansatte jo lenger tid det går.

— Å undersøke forholdet mellom kortsiktige og langsiktige effekter av ulike ledelsesformer, og hva de har å si for ansattes jobbtrivsel, er viktig når man vet hvordan dårlig ledelse ofte får alvorlige konsekvenser for en organisasjon. Det fører ikke bare til høyere sykefravær, eller at folk vurderer å slutte i bedriften, men øker i tillegg sannsynligheten for lavere produktivitet, sier Nielsen.

Han mener undersøkelsen med tydelighet viser hvordan ledere påvirker sine medarbeidere over tid og at den derfor kan gi god forståelse for hvordan ledelse fungerer i virkeligheten. Dessuten synliggjør funnene hvor viktig det er at ledere får skikkelig opplæring og oppfølging. Mye av løsningen for å få ting til å fungere optimalt ligger nettopp i det, mener forskeren.

Les også: