— Vi har forhandlet i en veldig god tone, sa Fellesforbundets leder Arve Bakke på vei inn til Riksmekleren.

Egentlig kunne de fortsatt i den gode tonen i to uker til, forhandlingsfristen er 31. mars. Bakke begrunnet bruddet med at det er nødvendig for å få fart på oppgjøret. Om ti dager kan Fellesforbundet bryte meglingen. Da har Riksmekler Nils Dalseide fire dager på seg for å forhindre streik.

— På den måten får vi makt bak kravene våre, sier Bakke, og føyer til at Fellesforbundet ikke kan «vente i det uendelige».

Så langt har ikke partene snakket om de vanskeligste kravene i det hele tatt, ifølge Bakke. At han ikke har fremmet et konkret lønnskrav er ikke overraskende, det pleier å komme «ti på tolv».

LO-siden foretrekker det slik, da ser de helheten med alle de andre kravene. I år er ikke minst pensjonskravet viktig.

— Vi har ikke hatt noen runder med arbeidsgiverne om pensjon, sier Bakke.

Vanskelige prinsippsaker

Det betyr at Riksmekler Nils Dalseide begynner med helt blanke ark. Hans forgjengere har gitt uttrykk for at de foretrekker å megle om kroner og øre. Når det står om prinsipper, er det vanskeligere å finne kompromisser.

— Akkurat det vil ikke jeg ha noen mening om. Vi arbeider med de sakene som partene kommer til oss med, sier han.

Bakkekontakt

Det er god grunn til å ta Bakkes påstand om at man ikke har forhandlet om pensjon med en klype salt. Erfaringsmessig er det mye kontakt mellom forhandlingslederne på bakrommet.

En mulig løsning på floken er at man reviderer dagens tilleggsavtale om tjenestepensjon. Etter at den ble inngått har man fått lovfestet tjenestepensjon. Denne avtalen er overmoden for revisjon, og med trussel om streik kan begge parter være kreative i jakten på løsninger. For Bakke kan det bety at de mindre forbundene i LO synes at han gir seg for lett.

Les også: Kan gå rundt pensjonsgrøten

Erfaringsmessig blir det ikke virkelig fart i meglingen før det gjenstår fire dager.

Første mulige streikedag er 2. april.