Siden november i fjor har norske politifolk vært bevæpnet selv om politiet i Norge i prinsippet fortsatt skal være ubevæpnet.

Nå krever Sosialistisk Venstreparti at justisminister Anders Anundsen kommer til Stortinget for å redegjøre for den midlertidige bevæpningen, som torsdag ble forlenget i åtte uker til 7. juni, skriver Dagsavisen.

Bakgrunnen for bevæpningen er trusselsituasjonen mot Norge, og at Politiets sikkerhetstjeneste mener at særlig uniformert politi er potensielle terrormål. Siden november har Politidirektoratet bedt departementet forlenge bevæpningen flere ganger, og fått ja hver gang.

— Jeg kan ikke se at det er godt begrunnet at væpnet politi i Norge er et godt svar på en generell internasjonal terrortrussel. Jeg tror ikke det gjør oss tryggere. I det lyset syntes jeg justisministeren har gjort lite for å begrunne og få fram hvorfor de mener det er riktig med bevæpning, sier nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell til Dagsavisen.

Justisministeren har tidligere sagt at han er enig i at Stortinget bør informeres dersom bevæpningen blir langvarig, men har ikke presisert hvor lang tid det må gå før bevæpningen er langvarig. (©NTB)