Beskjeden hennes til 8. marstoget i år er at det er lettere enn man tror å få noe gjort.

-Du trenger ikke være proff politiker eller å leie inn en dyr lobbyist for å få ting gjort. Det holder at du åpner øynene og gjør det du kan for å skape endringer akkurat der du er, sa hun i appellen.

Rent konkret oppfordret hun til å spørre etter yndlingsboken til niesen fremfor å si at hun har fine musefletter, eller skrive til produsenten som lager kvinnefiendtlige reklamer og klage.

— Sammen kan vi bruke de neste 364 dagene på å dulte samfunnet vårt i en bedre retning. Gjør vi det, vil samfunnet vårt bli et litt bedre sted når vi møtes her igjen neste år, sa Kaluza.

Et nei er et nei

-Er du lærer kan du lage et undervisningsopplegg som gjør at i hvert fall dine elever lærer seg at et nei betyr nei. Vi vet at hver tiende jente voldtas, og halvparten av dem før fylte 18 år.

-Hva tenker du om debatten i forkant av arrangementet, der blant andre Solveig Horne har etterlyst paroler om innvandrerjenter og deres hverdag?

-Jeg er glad for engasjementet til statsråd Solveig Horne. Jeg ser frem til at hun skal legge frem forslag og penger på bordet. Hun kan begynne med å se på hvordan det er gått med de asylbarna og mødrene deres som Regjeringen har sendt ut av landet. Disse kvinnene og barna har nå langt høyere risiko for å bli tvangsgiftet, voldtatt eller drept, så det skal bli spennende å høre hva Horne nå vil gjøre for å hjelpe, sier Kaluza.

Hovedparolen i årets tog var: «Stopp Regjeringens angrep på kvinners rettigheter». Dette er blitt kritisert, men Daisy Elixabeth Sjursø fra arbeidsutvalget i 8. marskomiteen avviser kritikken.

-Angrer dere at dere hadde en hovedparole som ekskluderer alle de kvinnene som faktisk støtter regjeringen?

— Nei. Overhode ikke. Det handler om at 8. marskomiteen alltid vil kritisere Regjeringen. Vi kjemper for kvinners rettigheter, vi driver med kvinnepolitikk. Da må vi stille krav, sier hun.

Hun er ekstremt fornøyd med oppmøtet og deltagelse i toget.

— Fjoråret var en unntakstilstand med 10.000 fremmøtte. Vi pleier å være rundt 1000. At så mange går i tog er et levende bevis på at det er mange kamper som må kjempes. Det er en bevissthet hos unge mennesker. De forstår at de rettighetene de har er noe som ikke fantes for 30 år siden.

- Dere er kritisert for å ikke støtte minoritetskvinner. Vil dere gjøre det neste år?

— Vi tilrettelegger arrangementet. Alle som vil kan komme på parolemøter og foreslå tekst. Vil oppfordre folk til å komme på møter neste år, i stedet for å sutre når parolene er bestemt.

I fjor mobiliserte reservasjonsretten

Susanne Kaluza var en av dem som mobiliserte til 8-marsarrangementet i fjor. Da gikk flere enn 10 000 kvinner og menn, barn og gamle i tog mot Regjeringens forslag om at fastleger kan reservere seg mot å henvise til selvbestemt abort.

Som kjent endret Regjeringen standpunkt.

Hun viste til kampen i fjor, og at folkets engasjement snudde politikken.

Usikre oppmøtetall

Politiet og 8. marskomiteen er uenig i hvor mange som deltok i årets tog. Ifølge politiet var tallet 1500, mens det ifølge Arne Rolijordet deltok 5860 mennesker. Rolijordet fra partiet Rødt har talt minst 40 tog de siste årene. Han er sikker på at det nesten var 6000 som deltok på arrangementet.

— Jeg teller hver eneste en, sier han.