Buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling og Den Norske Tibetkomité har invitert Dalai Lama til Norge for å feire at han fikk Nobels fredspris for 25 år siden.

Bjørnar Sverdrup-Thygeson skrev i fjor sin masteroppgave på Universitetet i Oxford om de økonomiske konsekvensene av å gi fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010. Han sier til Bergens Tidende at et møte mellom Dalai Lama og statsminister Erna Solberg (H) er noe av det mest ødeleggende Norge kan gjøre i forholdet mellom Norge og Kina.

— Et besøk fra Dalai Lama er i seg selv tilstrekkelig til å provosere Beijing. Et møte med politiske ledere vil forsterke dette. Siden forholdet mellom landene i utgangspunktet er anstrengt, forsterkes symboleffekten ytterligere, sier han.

— Samtidig har jo Norge en tradisjon som uredd menneskerettighetsforkjemper å ta vare på, så det er et ytterst delikat dilemma våre folkevalgte nå har fått i fanget, sier han til Bergens Tidende.

Utenriksdepartementet har ikke tatt stilling til om norske myndigheter vil treffe Dalai Lama, ettersom besøket er i privat regi. (©NTB)