Mer enn 70 år etter krigens slutt skulle man tro at antisemittismen var et tilbakelagt kapittel både i vårt og andre europeiske samfunn. Dessverre er det ikke tilfellet. Tvert imot har vi i europeiske storbyer som Paris, Brussel og København de siste årene opplevd en gruoppvekkende voldsbruk mot små, jødiske samfunn. I flere av tilfellene har gjerningsmennene sagt eksplisitt at de ønsket å ramme jøder.

Også i vårt land, hvor det bare er rundt 1500 jøder tilbake, har vold blitt brukt. I 2006 ble det skutt mot synagogen i Oslo og kastet en brannbombe mot synagogen i Trondheim. Dessverre ser det ut til at slike aksjoner har hatt sammenheng med holdninger i relativt brede lag av befolkningen. I en undersøkelse gjennomført av Utdanningsetaten i Oslo kommune i 2011 opplyste hele 60 prosent av elevene at de av og til bruker uttrykket «Jøde» som skjellord. En tredel av de jødiske elevene som ble intervjuet, fortalte at de mer enn to-tre ganger i måneden opplevde negative hendelser på grunn av sin jødiske bakgrunn. Og over halvparten av jødiske elever i norsk skole har opplevd jødehat.

Målet må være klart: å fjerne antisemittiske holdninger fra vårt samfunn.

Dette er dramatisk. Og en situasjon vårt samfunn ikke kan leve med. For det er riktig som kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sa ved fremleggelsen av regjeringens tiltaksplan søndag, at det ikke er de norske jødene som må bekjempe antisemittismen. Det må det norske storsamfunnet gjøre.

Derfor er det betimelig at regjeringen legger fram konkrete tiltak i denne planen. Blant annet skal det gjennomføres holdningsundersøkelser hvert femte år. Antisemittisme på nettet og i medier skal overvåkes. Og alle politidistrikt blir pålagt å registrere jødehat som motiv i saker som handler om hatkriminalitet. I forlengelsen av dette siste skal det hvert år legges fram statistikk som viser anmeldt hatkriminalitet med antisemittisk motiv.

Antisemittisme handler om holdninger. Disse kan det ta tid å endre. Desto viktigere er det å jobbe målrettet ut i fra en plan der målet må være klart: å fjerne antisemittiske holdninger fra vårt samfunn.