Beijing: Til nå er 26 gruvearbeidere bekreftet omkommet etter at gruva i den sentrale Henan-provinsen, nær byen Yuzhou, ble rammet av en plutselig kull— og gasseksplosjon lørdag morgen. Fortsatt er elleve mennesker savnet, og tykt kullstøv og en høy konsentrasjon av gass i gruva hindrer redningsarbeidet. Det kan ta dagevis å finne arbeiderne.

– Etter vår erfaring er sannsynligvis de elleve begravd i kullstøv. Sjansen for at de fortsatt lever er minimal, sier Du Bo, underdirektør for redningsoperasjonen.

De 26 gruvearbeiderne som omkom i ulykken, ble kvalt av en gasslekkasje etter eksplosjonen. Av de 276 som jobbet i gruva, kom 239 seg til overflaten.

Chile vil hjelpe

Chiles president Sebastian Pinera tilbyr seg å bistå Kina i redningsarbeidet. Nylig ble 33 gruvearbeidere i San Jose-gruva i Chile reddet ut etter å ha vært fanget 700 meter under bakken i over to måneder.

– Hvis vi kan hjelpe, kan de regne med oss, uttalte Pinera.

Kina hadde sin egen mirakuløse redningsaksjon i april. Da ble 115 gruvearbeidere reddet ut etter å ha vært innesperret i over en uke i en oversvømmet gruvesjakt i den nordlige Shanxi-provinsen.

Stadig ulykker

Ulykker i kinesiske gruver skjer svært ofte, med et stort antall dødsofre årlig. Over 2.600 mistet livet i kinesiske gruveulykker i fjor.

Kinas regjering har gjentatte ganger lovet å bedre sikkerhetstiltakene for gruvearbeidere, men ulykkene fortsetter å inntreffe ganske jevnlig. Kullgruvene produserer kullet som står for cirka 70 prosent av Kinas energi.