I 15 kommuner som Bergens Tidende har kontaktet, står nesten 3.000 barn uten plass, selv om så godt som alle kommunene hevder at de har full barnehagedekning.Både regjering og kommunene definerer nemlig løftet om full barnehagedekning som oppfylt når kommunen har tilbudt alle som har lovfestet rett til barnehageplass, en slik plass.

Problemet er de avgrensningene regjeringen har lagt inn for hvem som har lovfestet rett. For det første må man ha søkt om plass innen 1. mars. For det andre må barnet fylle ett år senest 31. august i år. De som fyller ett år 1. september eller senere, eller søkte etter 1. mars, har dermed ikke rett på plass.

Disse barna og foreldrene deres må håpe på at de får plass under suppleringsopptak i høst – eller senere. I verste fall må de vente til august 2011. Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Lisbet Rugtvedt (SV), sier at det foreløpig ikke er aktuelt å lovfeste kortere ventetid.

– Skal vi si at det er full barnehagedekning, så må det gjelde alle barn. Ikke bare de som er født på riktig dato, mener leder i familie— og kulturkomiteen på Stortinget, Linda C. Hofstad Helleland (H).

Hun får støtte fra de to nestlederne i komiteen; Øyvind Håbrekke (KrF) og Solveig Horne (Frp).

– Foreldre skal ikke måtte vente til opptaket kommer, men hele tiden kunne søke og få plass, sier Horne. (©NTB)