KAUHAJOKI: Sekunder senere rettet Saari våpenet mot sitt eget hode, og trakk av, skriver den svenske avisen Expressen i sin nettutgave torsdag.

Etter at Matti Saari hadde skutt ni elever og en lærer i klasserommet på Sydbottens yrkesinstitut tirsdag, løp han ut av klasserommet, og ringte til en av sine beste venner.

— Stemmen hans var rolig, nesten lettet, har kameraten fortalt.

Skrekkslagen

Da vennen svarte på oppringningen, forklarte Matti Saari, ifølge opplysningene fra vennen, hva som hadde hendt: «Jeg har drept flere mennesker, og jeg er omringet av politi. Nå har jeg tenkt å drepe meg selv, og jeg vil si farvel».

Vennen ble skrekkslagen, og skal sjokkert ha spurt hva han hadde gjort og hva som var hendt. Men Saari bare la på. Sekunder senere skjøt han seg selv i hodet. Han fikk store skader, og døde få timer senere på sykehus.

Ifølge en annen venn, hørte ikke kameraten som ble oppringt at Saari skjøt seg selv.

— Han ble forskånet for det, forteller den andre vennen.

Fortsetter avhør

Finsk politi fortsetter torsdag avhør av vitnene til skolemassakren. Etterforskningsleder Jari Neulaniemi sier at politiet vil forsøke å avhøre så mange øyenvitner som mulig mens hendelsene ennå er godt i minne.

Identifiseringen av ofrene vil ta enda noen dager fordi flere av dem er svært ille tilredt av brann og omfattende skuddskader. De vil bli identifisert ved hjelp av DNA-prøver og tannkort, som ble samlet inn i går.

Neulaniemi sier at politiet vil prøve å bli ferdige med etterforskningen på skolen senest søndag, slik at undervisningen kan starte igjen mandag.