OSLO: Frp-leder Siv Jensen beklager nå at partiet aldri kontaktet familien til gutten som hevder han er seksuelt utnyttet av Trond Birkedal. Stortingsrepresentant og fylkesleder i Finnmark Frp, Jan-Henrik Fredriksen, sier at det ville vært en klar fordel med større åpenhet i den saken.

– Jeg har snakket med en rekke sentrale Frp-ere i Finnmark, og alle opplever partiledelsens behandling av Birkedal-saken som pinlig, sier han.

Holder informasjon tilbake

Stortingspolitiker Laila Marie Reiertsen (Frp) fra Os slutter seg også til kritikken.

– Jeg er skuffet over hvordan Birkedal-saken er håndtert, sier hun til Bergens Tidende.

– En 15-åring er et barn, sier Reiertsen.

Reiertsen anklager partiledelsen for å holde tilbake informasjon og forsømme varslingsplikten.

– Jeg ser det kanskje tydeligere enn de som ikke har barn selv, sier hun.

– For sent å unnskylde

Moren til den 17 år gamle gutten som hevder at han ble seksuelt utnyttet av Birkedal, mener det er kritikkverdig at Frp-ledelsen ikke tok kontakt etter at de fikk vite om det angivelige overgrepet.

– Jeg ønsker ingen beklagelser nå. Det er for sent, sier moren.

Det er også full strid mellom 17-åringen og Frp-ledelsen om når partiet ble varslet om overgrepsanklagene mot Trond Birkedal.

Søndag sa 17-åringens bistandsadvokat, Hege Salomon, til VG Nett at den da 15 år gamle gutten varslet venner på FpUs sommerleir i 2008. Disse varslet igjen videre til FpU-leder Ove Vanebo i 17-åringens påsyn, forteller hun.

Fredag kveld gjorde Siv Jensen og Frp-ledelsen det klart at de ble varslet om anklagene om angivelige seksuelle overgrep begått av Trond Birkedal høsten 2009. ## Midt i valgkampen

For Frp kan en eventuell rettssak mot Birkedal komme på det verst tenkelige tidspunktet, midt i valgkampen. Det opplyser politiadvokat Karsten Monsen i Stavanger politidistrikt til Dagbladet.

Tiltalespørsmålet vil tidligst bli avgjort i mai, opplyser Monsen, som leder etterforskningen av saken. Han sier det «godt kan bli aktuelt» med rettssak i august eller september, men understreker at mange brikker skal på plass før den tid.

– Velgerne får påminnelsen

Valgforsker Frank Aarebrot tror en rettssak midt i valgkampen vil bli svært vanskelig for partiet.

– Velgerne som reagerer negativt i dag, vil bli minnet på alt dette idet de er i ferd med å gå til stemmeurnene, sier Aarebrot til Dagbladet.

Han mener avstand i tid til et valg er avgjørende for hvilke konsekvenser en slik sak vil få.

Birkedal er siktet for å ha hatt sex med en mindreårig gutt og for å i sitt eget boblebad ha filmet uvitende gjester nakne.

Årets kommunevalg finner sted 11. og 12. september.