OSLO: Thom Hell var ikke tilstede selv for å ta i mot prisen, da han befinner seg i Los Angeles hvor han spiller inn plate sammen med Jason Falkner — se egen sak.

Bortsett fra Siri Torjesen, som vant spellemann sammen med Edvin Østergaard i kategorien samtidsmusikk, var Thom Hell den eneste blant de mange nominerte sørlendingene som ble tildelt en pris under kveldens Spellemann.

Prisen for årets barneplate, hvor Terje Formoe var nominert gikk til Rasmus og verdens beste band. Årets metalband, hvor Solefald var nominert, gikk til Enslaved. Årets nykommer, hvor Frida Ånnevik var nominert gikk til Kvelertak. Beste Hip-hop album, hvor Salvador var nominert, gikk til Lars Vaular.

Frida Ånnevik, som var nominert i to kategorier, måtte også se seg slått av Narum i kategorien for beste viser. 26-åringen ble tidligere denne uken tildelt Vidar Sandbecks kulturpris, og har fått hederlig omtale etter at hun slapp sin debutplate «Synlige Hjerteslag» i november i fjor. Hun uttalte til fvn.no i går at hun ikke hadde noen god magefølelse foran lørdagens prisutdeling.

— Men står det mellom meg og Narum blir det bra, uttalte hun til fvn.no før prisutdelingen.

Hardcore-bandet Kvelertak hentet hjem priser både for beste rockeplate og som årets nykommere under utdelingen av Spellemannprisen lørdag. Karpe Diem ble årets spellemenn.

– Jeg er ikke en fyr som begrenser drømmene mine, men jeg hadde aldri drømt om dette, sa Karpe Diem-medlem Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid.

Nykommer-prisen – som ble tildelt Stavanger-bandet Kvelertak – omfattet i tillegg til den kjente Spellemann-harpen en sjekk på 200.000 kroner, og for det selvtitulerte debutalbumet fikk bandet også rockeprisen.

For åttende gang innkasserte Ole Ivars dansebandprisen med plata «Stjerneklart», mens Ida Jenshus fikk hederen i countryklassen for plata «No guarantees».

Stargate og Ingrid Olava

Til å dele ut produsentprisen var utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hentet inn. Prisen gikk til Stargate, den Grammy-vinnende produsentduoen som har stått bak fire nummer en-låter på den amerikanske Billboard-lista.

– Denne prisen kunne også vært delt ut i en klasse for nordmenn som er mer berømte ute, kommenterte Støre.

Årets mest omtalte pris – til beste kvinnelige artist – gikk til Ingrid Olava for plata «The Guest». Da nominasjonene ble klare, trakk Susanne Sundfør seg fordi hun er kritisk til at mannlige og kvinnelige artister vurderes hver for seg.

Pris til Sundfør

Sundfør mottok imidlertid prisen som beste populærkomponist. Hun sto også for en til dels tårebringende vakker framføring av avslutningslåten «Father Father» fra plata «The Brothel» under showet i Oslo Spektrum.

Sundfør var ikke den eneste som benyttet Spellemannprisen til å fremme sterke meninger. Vinneren i klassen for beste popgruppe – Bodø-bandet Kråkesølv – benyttet talen til å takke alle som støtter motstanden mot oljeboring i Lofoten.

Beste mannlige artist-prisen gikk til Thom Hell, mens søskenbandet Narum stakk av med viseprisen.

Madcons MGP-danselåt «Glow» vant publikumsprisen for årets hit.

a-ha hedret

Hedersprisen i år gikk til a-ha. Hele showet åpnet med a-ha-hiten «The Sun Always Shines On TV», framført av Janove Ottesen, Ida Maria, Bertine Zetlitz og Thomas Dybdahl, som også delte ut prisen.

– For en låt, og for et band! utbrøt Zetlitz.

Morten Harket og Magne Furuholmen tok imot prisen, mens Paul Waaktaar-Savoy ikke var til stede i Oslo Spektrum.

– Takk for en fantastisk versjon av en låt som faktisk har blitt 25 år gammel, sa Furuholmen.

Årets hederspris: A-ha

Årets nykommer: Kvelertak

Årets produsentpris: Stargate

Elektronika: Lindstrøm og Christabelle

Metal: Enslaved

Country: Ida Jenshus

Åpen klasse: Jaga Jazzist

Samtidskomponist: Nils Henrik Asheim

Barneplate: Rasmus og verdens beste band

Danseorkester: Ole Ivars

Folkemusikk/Gammaldans: Unni Boksasp

Klassisk musikk: Trondheimsolistene

Beste popgruppe: Kråkesølv

Viser: Narum

Samtidsmusikk: Edvin Østegaard

Blues: Billy T. Band

Jazz: Elephant

Årets kvinnelige artist: Ingrid Olava

Populærkomponist: Susanne Sundfør

Tekstforfatter: Eirik Fosnes Hansen - Neste Stasjon Grorud

Årets mannlige artist: Thom Hell

Årets spellemenn: Karpe Diem

Årets hit: Madcon – «Glow»