HELLS ANGELS: Diesel Dahl var i mange år medlem av Hells Angels. Her er han avbildet sammen med den amerikanske HA-profilen "Sonny" Barger, som var i Norge for å presentere sin selvbiografi "Hell's Angel" i 2001. Foto: Scanpix

KVINESDAL: — Det er diskriminering støttet av det offentlige. Jeg er overbevist om at alle musikerne som spiller på festivalen er uenige i vedtaket, selv om ikke alle tør å si det høyt, sier Dahl til fvn.no.

Sammen med resten av TNT skal Dahl opptre på Øyesletta lørdag ettermiddag, samme dag som Alice Cooper avslutter som siste hovedartist under årets Norway Rock Festival.

Musikeren var i mange år aktiv i Hells Angels, en av flere motorsykkelklubber som politiet mener er tilknyttet organisert kriminalitet. I forkant av årets Norway Rock Festival ble festivalledelsen presset av politiet og Kvinesdal kommune til å nekte medlemmer av disse klubbene adgang.

— Jeg mener kommunen gjør festivalen og sin egen bygd en stor bjørnetjeneste. Å drive festival på dugnad gir et hav av utfordringer som det er. Man trenger alt publikum man kan få. Bygda og lokalt næringsliv er også tjent med godt besøk. Jeg synes det er uheldig for arrangørene og de økonomisk ansvarlige i Kvinesdal at de nå skal bli brukt som en forsøkskanin, sier Dahl.

Før årets arrangement har enkelte i mc-miljøet oppfordret til boikott av festivalen. Ifølge presseansvarlig Åse Versland ligger det totale billettsalget på nivå med fjoråret, men det er færre som kjøper billetter til mc-campen.

Reagerer sterkt på utestengelse

Under en pressekonferanse i vår opplyste politiet at de hadde fått informasjon om at Hells Angels skulle holde landstreff under festivalen. Opp mot 150 medlemmer var ventet å skulle komme. Dette var noe av bakgrunnen til at de sterkt oppfordret Norway Rock til å utestenge de såkalte enprosentklubbene.

Diesel Dahl meldte seg ut av Hells Angels i 2005. I dag har han ingen kontakt med klubben og sier at han ikke vet om HA skulle ha landstreff under festivalen. Han reagerer uansett sterkt på politiets fremgangsmåte.

— De som har gjort noe ulovlig sitter vel i fengsel. De som ikke gjør det er frie, uansett om de går med burka eller skinnvest. Prinsipielt mener jeg det er helt feil å skulle utestenge frie mennesker fra kulturarrangement. Kulturen skal være fargerik - rock spesielt.

TNT-trommisen ser ingen forskjell på å skulle utestenge personer på grunnlag av enten rase, religion eller tilhørighet til Hells Angels og Bandidos.

— Det har aldri vært noe mc-bråk på noen festivaler og jeg finner ikke et eneste argument som sier meg at det er riktig å utestenge klubbene, sier Dahl, som presiserer at han uttaler seg som privatperson og ikke på vegne av TNT.

— TNT kommer til Kvinesdal for å rocke, ikke som politikere. Vårt håndverk er musikk, selv om det bør være lov å ha sine meningers mot, sier trommeslageren.

Ble kastet ut i 2008

52-åringen har i en årrekke spilt en aktiv rolle i det norske kultur- og rockemiljøet. Først og fremst som musiker i TNT, men i senere tid også som forlagssjef i Kulørt Kultur og som konsertarrangør gjennom selskapet Rockpartner.

I 2008 var han med på å etablere Norway Rock Festival, som frem til da het Kvinesdal Rock Festival. Før året var gått ble han imidlertid kastet ut av kvindølene som startet festivalen i 2006. Beskjeden om bruddet fikk Dahl av fvn.no, som kontaktet ham etter at festivalen hadde sendt ut en pressemelding.

Han legger ikke skjul på at han opplevde slutten på samarbeidet som bittert.

— Jeg var utrolig skuffet. Vi (Dahl og Rune Skreen i firmaet Norway Rock, journ. anm.) hadde tross alt berga festivalen økonomisk. Den var ikke levedyktig da vi kom inn i bildet, men føler vi bidro til en større og bedre festival som virkelig satte Kvinesdal på kartet. Bruddet følte jeg derfor var veldig urettferdig. Jeg har bidratt på festivalen i 2006, 2007 og 2008 og mener at også jeg har vært en ildsjel for festivalen.

GAMLE DAGER: Diesel Dahl sammen med festivalsjef Kjell Arne "Kelly" Aamodt, da festivalen fremdeles het Kvinesdal Rock Festival. I 2008 gikk han inn som investor, men ble bedt om å pakke sakene sine etter et knapt år. Foto: Privat. Foto: Privat

Gleder seg til å opptre

Årets TNT-opptreden er den andre siden festivalen ble etablert. Diesel Dahl har også spilt på Norway Rock med sitt eget band. Lørdagens konsert blir dermed tredje gang han opptrer på rockefestivalen i Kvinesdal.

— Norway Rock Festival har blitt større siden vi spilte på Kvinesdal Rock Festival i 2007. Det er alltid gøy å spille på store arrangementer, så vi gleder oss veldig, sier Diesel.

Sammen med resten av TNT spilte trommeslageren for rundt 2000 tilskuere i Hyllestad i Sogn og Fjordane forrige helg. Der fikk publikum høre de gode gamle slagerne, men også en del fra det nye albumet Engine, som ble gitt ut på slutten av 2010. — Det nye albumet har blitt godt mottatt, både av kritikere og publikum. Men vi spiller selvfølgelig også de mest kjente klassikerne fra hele karrieren.

Mistet bandmedlem til kreft

Det siste året har for øvrig bydd på mye dramatikk for bandet som har holdt på siden 1982. I august i fjor ble vokalist Tony Mills (46) rammet av hjerteinfarkt på Gardermoen og i januar i år fikk keyboardist Dag Stokke (44) beskjed om at han hadde kreft. Mills overlevde (og er nå i bedre form enn noen gang, ifølge Dahl), mens Stokke måtte gi tapt for kreften etter knappe tre måneder.

— Det var ufattelig brutalt og tragisk. Han fikk beskjed om kreftsykdommen i januar og spilte sin siste TNT-konsert på House of Metal Festivalen i Umeå 5. mars. Deretter gikk det veldig fort. Han fikk behandling og kjempet hardt, men kreften var sjelden aggressiv og i slutten av april var han borte, sier Dahl.

Tapet av Stokke, som var en fast del av livebesetningen til TNT siden 1987, gikk hardt inn på Dahl og de øvrige bandmedlemmene.

— Dag er dypt savnet hver eneste dag. Det var tungt, men livet går videre og han hadde villet at vi skulle fortsette. Som ung kan en tro en er udødelig, men slike hendelser er en påminnelse om at det er man ikke. Derfor må en bruke tida si best mulig. Vi er musikere og musikken er det vi lever for. Vi spiller for Dag under hver konsert og holder TNT-flagget høyt, sier Dahl.