Sterke krefter i partiet mente at de militære hadde gått ut over mandatet om å beskytte sivilbefolkningen og ville kalle hjem norske styrker umiddelbart. Lørdag vedtok landsstyret imidlertid å opprettholde Norges bidrag, men de ønsker snarest mulig å få i gang politiske løsninger. Norge har bundet sine fly til tre måneders aksjon i Libya.«Norge bør avslutte sitt kampflybidrag når perioden utløper, med mindre regjeringen vurderer at flyene skal kalles hjem tidligere,» heter det i uttalelsen. Kristin Halvorsen er fornøyd med kompromisset.

– Partiet har helt klart støttet Sikkerhetsrådets resolusjon og dermed det militære bidraget. Men jeg er sikker på at de aller fleste håper at denne aksjonen kan være unødvendig så raskt som mulig. For det er bare politiske samtaler og forhandlinger som kan løse situasjonen, sier Halvorsen til NTB.

Kun Nord-Trøndelags representant stemte imot uttalelsen. SV mener Norge må være en aktiv pådriver i et fredsinitiativ. De vil avvise alle forslag til bakkestyrker og øke innsatsen innen bistand, flyktninghjelp og demokratibygging.

Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum tok i et intervju med Aftenposten.no lørdag også til orde for andre norske bidrag enn militære.(©NTB)